Pátek, 29. března 2024

Cena vody je proti Německu nízká, platy ještě nižší

Cena vody je proti Německu nízká, platy ještě nižší
Na vodu budou Češi vyplácet stále větší podíl ze svých rodinných rozpočtů. Už nyní překonává podíl, který jde z peněženek obyvatel některých zemí unie.
Cenu vody vyhání již nejen stoupající investice do obnovy zastaralých sítí, stavby čistíren odpadních vod nebo zvyšující se poplatky za odběr podzemních vod, ale i nárůst daně z přidané hodnoty. Nyní kubík vody pro domácnosti stojí v Česku průměrně 40 korun, asi 1,2 eura.
Podle statistických údajů průměrné měsíční výdaje českých domácností za vodné a stočné činily 1,9 procenta. \"Ve Francii je situace obdobná. Domácnosti vydávají za vodu kolem 1,8 procenta celkových příjmů,\" řekl Henri Sylvestre, šéf francouzské Ondeo Services, který v Česku drží podíly v několika vodárenských společnostech. Dodal, že vodné a stočné ve Francii dosahuje výše přibližně tří eur za kubík.
I v Německu, kde je voda zhruba třikrát dražší než v České republice, za ni lidé platí menší část ze svých příjmů. Ty jsou asi 4,5krát vyšší než v tuzemsku. \"Samotného mě to překvapilo, ale vodné a stočné v Německu dělá menší položku ve spotřebním koši než u nás,\" řekl Jiří Irber, náměstek chebské vodárenské společnosti Chevak, kterou ovládá německá NGW z Duisburgu.
Podle firmy Veolia Water, jež kontroluje největší uskupení vodárenských společností v Česku, je například v Itálii průměrná cena kubíku dokonce 0,7 eura a ve Španělsku 1,5 eura.
\"Růst ceny vody bude ale stále vyšší než inflace, která je tažena dolů nízkými cenami spotřebního zboží,\" upozornil znalec v oboru inženýrské ekologie Jiří Klicpera. Upozornil i na to, že například většina oprav a údržbářských prací ve vodárnách patří do kategorie stavebních prací. A zde inflace převyšuje její celkovou míru.
Do roku 2010 musí mít čistírnu odpadních vod každé město nad dva tisíce obyvatel, v sídlech nad deset tisíc obyvatel musí navíc umět odstranit z odpadní vody také fosfor a dusík. To si vyžádá náklady kolem 75 miliard korun, na které by měly přispět i fondy Evropské unie.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů