Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vláda bude znovu rozhodovat o jezech na Labi nejdříve za dva měsíce

Vláda bude znovu rozhodovat o jezech na Labi nejdříve za dva měsíce

Rozhodnutí o tom, zda je výstavba jezů na dolním Labi veřejným zájmem, vláda dnes odložila. Náměstci příslušných ministrů mají za úkol specifikovat a stanovit míru veřejného zájmu na jejich výstavbě.

Stavba jezů by nenávratně poškodila přírodu středního toku Labe, unikátní i v evropském měřítku. Ohrozila by 41 druhů chráněných živočichů a rostlin, které se vyskytují v doprovodných ekosystémech řeky Labe [1]. Střední tok Labe splňuje kritéria pro zařazení do evropské sítě chráněných území – soustavy Natura 2000 a je tedy pravděpodobné, že Evropská komise bude požadovat, aby jej Česká republika do této sítě zařadila. Na tuto skutečnost už byla česká strana oficiálně upozorněna. Stavba je podle dostupných studií ekonomicky neodůvodněná [2] a v rozporu s mezinárodními závazky České republiky [3]. Ministerstvo životního prostředí s ní proto opakovaně nesouhlasilo [4].

Poznámky:

[1] Stavba by nenávratně poškodila unikátní říční nivu.  Dojde totiž ke změně vodního režimu a hladiny spodní vody, které zde umožňují život řadě druhů rostlin i živočichů. Řeka by přišla tak přišla o pestrost, pro niž je právě tento úsek Labe unikátní v celoevropském měřítku. Praktické dopady takového kroku jsou zdokumentovány po stavbě jezu nad Střekovem.

[2] Stavba je ekonomicky neodůvodněná. Dokládá to zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (zpráva č. 01/15 publikovaná ve věstníku NKÚ)  i studie Světové banky o efektivitě veřejných výdajů v ČR  (březen 2000, strana 63 odstavec 2.133 ). Obě potvrdily, že projekt se státu finančně nevyplatí. Zkušenosti z Německa, které má podstatně lepší podmínky pro provozování říční lodní dopravy, dokládají dlouhodobý pokles zájmu o tento způsob přepravy a Německo neuvažuje splavnění středního toku Labe. Stejná situace je i v celé Evropě, Spojených státech a bývalém Sovětském svazu. Po obou březích Labe vede železnice s kapacitou, která vysoko přesahuje současné i předpokládané objemy dopravy, a ve stejném přepravním koridoru je navíc připravována stavba dálnice D8.

[3] Stavba je v rozporu s mezinárodními závazky České republiky – Bernskou úmluvou o ochraně druhů a přírodních stanovišť, Ramsarskou úmluvou o ochraně mokřadů a směrnicemi EU o ochraně přírody.

[4] MŽP v listopadu 2003 neudělilo výjimku z ochranných podmínek kriticky ohrožených živočichů a rostlin.  Ke stavbě bylo vydáno nesouhlasné stanovisko EIA (hodnocení vlivů stavby na životní prostředí).  S umístěním stavby na území CHKO nesouhlasí  ani správy obou postižených chráněných krajinných oblastí – CHKO České středohoří i CHKO Labské pískovce.  Se stavbou nesouhlasilo též saské i německé spolkové životního prostředí,  Národní park Saské Švýcarsko a další instituce.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů