Pátek, 19. dubna 2024

Ministři Ambrozek a Buzková se dohodli na další spolupráci svých resortů

Ministři Ambrozek a Buzková se dohodli na další spolupráci svých resortů

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy JUDr. Petra Buzková a ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek podepsali Meziresortní dohodu o spolupráci obou ministerstev v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO).

Ministři životního prostředí EHK OSN v květnu 2003 přijali v Kyjevě společné Prohlášení k výchově k udržitelnému rozvoji, kde se shodli na tom, že vzdělávání a výchova je zásadním nástrojem ochrany životního prostředí a realizace konceptu udržitelného rozvoje. Je proto nutné více podněcovat zájem o environmentální vzdělávání a poskytovat kvalifikované informace o životním prostředí médiím.

V době našeho vstupu do Evropské unie se má Česká republika v oblasti EVVO čím pochlubit. Svými legislativními podmínkami i řadou realizovaných našich i mezinárodních vzdělávacích a výchovných programů se řadí mezi přední země Evropy.

Dnes podepsaná dohoda mezi MŽP a MŠMT navazuje na předchozí mnohaletou spolupráci.

První vzájemnou dohodu uzavřela obě ministerstva v prosinci 1999, tedy v době, kdy se teprve vytvářela prvotní představa Státního programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v České republice, který nakonec schválila vláda v říjnu 2000.

Nová dohoda vymezuje spolupráci obou ministerstev ještě širším způsobem, než zmíněný Státní program. Součástí dohody je i úzká spolupráce při plnění mezinárodních závazků, právních nástrojů a především obousměrná odborná podpora.

MŠMT pokládá EVVO za jednu z priorit vzdělávací politiky, která je vyjádřena v zásadních vzdělávacích dokumentech, včetně nových, připravovaných nebo již realizovaných rámcových vzdělávacích programů.

MŽP považuje za nejvýznamnější cíl dostupnost EVVO a informací pro veřejnost v nejširším slova smyslu, a proto je od počátku garantem a koordinátorem Státního programu EVVO v České republice.

Významnou iniciativou obou resortů je pořádání společných odborných metodických seminářů pro pracovníky krajských úřadů.  Semináře mají za cíl vysvětlovat odborné záměry, metodiku rozvoje EVVO a umožnit především zástupcům veřejné správy přímý přístup ke kvalifikovaným informacím. Na semináře budou zvány nestátní neziskové organizace, které se na EVVO u nás významně podílejí. Smysl seminářů ovšem nebude spočívat jen v předávání informací, ale především ve vzájemné nezprostředkované diskusi. Umožní využívání zpětné vazby z praxe, což by mělo vést k operativnímu hledání řešení případných nedostatků společnou dohodou.

Text dohody bude umístěn na internetu na stránkách obou resortů (http://www.msmt.cz, http://www.env.cz).

Kontakty:

Ministerstvo životního prostředí
Jakub_Kaspar@env.cz, http://www.env.cz    

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ondrej.gabriel@msmt.cz, www.msmt.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů