Pátek, 19. dubna 2024

Zemská kůra vytápí školu a bazén

Zemská kůra vytápí školu a bazén

Skuteč - Město získalo český ekologický primát. Před lety vsadilo na alternativní, obnovitelné zdroje energie a dnes se chlubí jejich nejvyšším instalovaným výkonem.
Vytápění tepelnými čerpadly, využívající prostřednictvím hlubinných vrtů teplo zemské kůry, instalovalo už dříve do domova důchodců a krytého bazénu. Za účasti ministra životního prostředí pak nyní zprovoznilo novou kotelnu v Základní škole Komenského.
Dříve se zde topilo koksem a škola byla největším znečišťovatelem ovzduší ve Skutči. Nově instalovaná tepelná čerpadla mají výkon 200 kilowatt, celkem je ve městě nyní instalováno 504 kilowatt. Skoro dvakrát tolik než v Opavě, druhém českém premiantovi.

\"Vysoké pořizovací náklady vynahradí ekologický a úsporný provoz. Množství emisí se sníží o 243 tun. Na provozu ročně ušetříme 300 000 korun, tedy 70 procent nákladů. Investice se nám díky osmimilionové dotaci vrátí do šesti let,\" uvedl starosta Pavel Novotný. Nová kotelna je navíc o polovinu menší než původní a škola tak získala další prostor.

Zdroj: Noviny Chrudimska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů