Sobota, 20. dubna 2024

Švihov bude chránit proti vodě mohutný val

Švihov bude chránit proti vodě mohutný val

Švihov - Budování protipovodňových opatření je nyní ve Švihově v plném proudu. V současné době byla přerušena hlavní silnice I/27 z Klatov do Plzně, jejíž násep působil při povodních jako hráz. Nyní zde vzniká most, který umožní při záplavách průtok vody. U odbočky do centra města v těchto dnech čistí po dohodě s radnicí starý příkop na své náklady majitel pozemku a malé vodní elektrárny.
V letošním roce chce začít radnice budovat protipovodňové hráze. \"Už máme územní rozhodnutí na tuto akci a koncem února podáme žádost o stavební povolení. Zahájení prací v terénu předpokládáme v červnu. Bude se jednat o zhruba tři metry vysoký násep, který povede od nového mostu na silnici I/27 až k hradu. Délka této hráze bude zhruba pět set metrů a předpokládáme, že se nám ji podaří dokončit do konce roku,\" informoval nás starosta Švihova Václav Petrus.
Protipovodňová hráz se stane součástí okolního terénu, který by neměla příliš narušovat, neboť bude osazena zelení. Náklady na její vybudování jsou odhadovány na několik milionů korun.

Na odbočce z hlavní silnice do centra Švihova by měla postavit podle slov starosty Správa a údržba silnic v Klatovech nový most. Vše však bude záviset na získání finančních prostředků. \"Tím bude zakončena první etapa protipovodňových opatření, na kterou naváže druhá. Ta počítá s vybudováním další hráze v délce osmi set metrů, která povede od silnice na Malechov k hradu. Zatím jsme nezískali územní rozhodnutí, neboť náš záměr napadlo Hnutí Duha. V současné době dáváme dohromady odborné posudky, které by měly podpořit stavbu hráze. Věřím, že tuto záležitost ještě letos vyřešíme,\" vysvětlil nám starosta.
Město má vypracovánu rovněž studii protipovodňových opatření proti přívalovým dešťům v ulicích Nádražní a Na Hrobárně. \"V letošním roce necháme vypracovat projektovou dokumentaci na vybudování systému hrází, chránících ulici Na Hrobárně a městské studny s úpravnou vody, které odvedou přívalovou vodu z polí pryč,\" sdělil nám starosta.
V loňské roce České dráhy vybudovaly protipovodňové příkopy nad tratí, které nebyly podle radnice ještě zcela dokončeny.
\"V loňském roce jsme také vyměnili v ulici K Lesovně stávající čtyřiceticentimetrové kanalizační trubky za osmdesáticentimetrové, čímž jsme zde výrazně zvýšili průtok vody,\" doplnil starosta.

Zdroj: Klatovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů