Úterý, 23. dubna 2024

Vítr si pohrál se stromy v lesích

Vítr si pohrál se stromy v lesích

Vimperk - \"Do našeho území spadá 1200 hektarů lesa, ale neočekáváme žádné velké ztráty. V neděli jsem začal objíždět první kritická místa, kde bývají polomy. Dosud je situace velmi dobrá, zaznamenali jsme pouze čtyři padlé stromy vyvrácené větrem, a to za železniční zastávkou Vimperk, směr Strážný. Na tomto místě se provádí místní těžba, je zde nechráněný otevřený prostor,\" informoval včera jednatel Městských lesů Vimperk, s.r.o., Stanislav Hlava.

Šumava - \"Vzhledem k rozloze parku, nemáme ještě přesná čísla, kolik polomů víkendový vítr přinesl. Ta budou k dispozici až v pátek. Už teď však víme, že na nejkritičtějších místech je 7 tisíc kubíků polomů,\" uvedl náměstek pro správu lesů Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jindřich Heřman.
Mezi nejkritičtější místa, kde jsou polomy časté, patří Stožecko a Modravsko.

Volary - Minimální škody přinesl vítr do městských lesů. \"Máme vytipované oblasti, kde jsou polomy častější, ale tentokrát se jedná jen o polomy v mezích přírody,\" uvedl jednatel Městských lesů Volary Miroslav Řežábek.
Mezi největší polomy v horizontu posledních tří let se řadí loňský květen a leden, a pak 28. říjen roku 2002, kdy se jednalo o 9 tisíc kubíků.

Netolice - Vítr nezpůsobil v městských lesích škody většího rozsahu. \"Několik stromů popadalo na lesní cesty, už jsou ale odklizené,\" poznamenal včera Jindřich Bukovský z netolického městského úřadu. \"Hajný je ještě v terénu. Jakou přesnou škodu vítr v lesích způsobil, budeme vědět až za pár dnů. Předběžně počítáme s třiceti až padesáti kubíky,\" dodal J. Bukovský.

Zdroj: Listy Prachaticka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů