Čtvrtek, 25. dubna 2024

Itálie: z měst kvůli smogu zmizela auta

Itálie: z měst kvůli smogu zmizela auta
ŘÍM - Jako mávnutím kouzelného proutku zmizely v neděli z ulic Říma a stovky dalších italských měst auta i motocykly. Kvůli mrazivému počasí, bezvětří a nedostatku srážek se totiž v Itálii v uplynulých týdnech rapidně zhoršila kvalita ovzduší. Hodnoty jeho znečištění překročily povolené normy, a italská města se proto rozhodla zakročit. V Římě platil zákaz vyjet s autem nebo na motorce sedm hodin - od deseti hodin ráno do pěti odpoledne. \"Neměli jsme jinou možnost,\" komentoval zákaz starosta Říma Walter Veltroni. V Miláně na tom byli motoristé ještě hůře. Zákaz zde platil celých dvanáct hodin. Stejné omezení platilo například také v Padově nebo ve Veroně.
Ovzduší v Římě se během neděle značně zlepšilo - nejen díky opuštěným silnicím, ale také díky výraznému oteplení. Parky byly zaplněny lidmi a na své si přišli i cyklisté, kteří se mohli zúčastnit závodů. \"Vypadá to, že Římané využili dne bez aut k tomu, aby své město poznali z trochu jiné stránky,\" nechal se slyšet starosta Veltroni. V Římě již od ledna platí kvůli smogu omezení provozu. Každou středu odpoledne od tří hodin do sedmi je zastavena automobilová doprava. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta ve výši 68 eur (asi 2300 korun).
Proti nedělnímu \"Dnu bez aut\" vystoupil ministr životního prostředí Altero Matteoli, který tuto iniciativu označil za neefektivní. \"Donutit lidi čas od času k tomu, aby chodili pěšky, je neúčinné. Proto jsme zahájili kampaň, která je má přimět k tomu, aby dávali před cestováním vlastním autem přednost hromadné dopravě,\" uvedl Matteoli.
Nedělní omezení dopravy rozhořčilo italskou asociaci řidičů. Podle jejího předsedy Vincenza Donvita tak kvůli němu byli postiženi lidé, kteří v neděli cestují do práce, aniž by se tím problém znečištění ovzduší vyřešil. \"Smogu ve městech ubude, pokud budeme více investovat do infrastruktury a do městské hromadné dopravy,\" řekl Donvito.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů