Pátek, 26. dubna 2024

Evropský úřad pro hospodářskou soutěž se zajímá o návrh zákona o OZE

Evropský úřad pro hospodářskou soutěž se zajímá o návrh zákona o OZE

Evropský úřad pro hospodářskou soutěž a státní výpomoc zaslal koncem ledna 2004 českým úřadům dopis žádající bližší vysvětlení vládního návrhu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Návrh totiž výrazně diskriminuje nové nezávislé výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů a zároveň výhodnými podmínkami pro spalování dřevní štěpky v uhelných elektrárnách podporuje společnost ČEZ, která je ze 70 % ve státním vlastnictví.

Česká republika se zavázala, že bude  do r. 2010 pokrývat 8% celostátní spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů. To znamená nárůst asi 5 % oproti dnešnímu stavu. Jen pro představu o jaký výkon se jedná: česká celostátní spotřeba elektřiny odpovídá zhruba 10.000 MW elektrárenského výkonu; v České republice proto musí být postaveny ekologické zdroje elektřiny o trvalém výkonu řádově 500 MW.  Elektrárny Tisová, Hodonín, Poříčí a Ledvice, ve kterých společnost ČEZ přimíchává dřevní štěpku do uhlí, mají dohromady výkon cca 1.200 MW. ČEZ hovoří o přimíchávání štěpky až do podílu 25%, což by vydalo na 300 MW. Tímto postupem by ČEZ mohl státní závazek během krátké doby splnit, zejména pokud by spoluspalování rozšířil na další uhelné elektrárny.

Ale co ostatní klasické obnovitelné zdroje – mají v České republice srovnatelné možnosti?

Zcela jistě mají! Jedním z nich je větrná energetika, obor, který zažívá v Evropě, USA i jinde ve světě největší boom ze všech obnovitelných zdrojů,  a který se vyznačuje nejrychlejšími přírůstky instalovaného výkonu. Podle odhadů zahraničních investorů i českých odborníků má větrná energetika v České republice realizovatelný potenciál 1.500 MW instalovaného výkonu. Vezmeme-li v potaz, že větrná elektrárna je v provozu v průměru čtvrtinu roku, docházíme k teoretickému trvalému výkonu větrné energetiky na úrovni stovek MW, čili na podobné úrovni jako spoluspalování dřeva v elektrárnách ČEZu.

Výborné výchozí podmínky má v České republice i výroba elektřiny z biomasy nebo bioplynu. Velké,  ladem ležící zemědělské plochy  mohou být využity pro pěstování energetických plodin jako je šťovík Uteuša. Využít lze i dostatek odpadů z živočišné a rostlinné výroby stejně jako skládkový či kalový plyn.    Je až s podivem, že vládní návrh zákona, který mají dnes v prvním čtení projednat poslanci Parlamentu České republiky,  však přednostní rozvoj těchto zdrojů neumožňuje – a to i přes to, že to předepisuje evropská Směrnice 2001/77/ES.

„Čeští zákonodárci mnoho svých nepopulárních kroků alibisticky vysvětlují nutností a požadavky Evropské unie. Ano, Česká republika se za necelé tři měsíce stává plnoprávnou členkou EU a její legislativní předpisy skutečně musí být v souladu s evropským právem. Vláda by si měla uvědomit, že to platí i o připravovaném zákoně o podpoře obnovitelných zdrojů,“ upozorňuje vedoucí energetické sekce Strany zelených Neela Winkelmannová.

Kontakty:

Neela Winkelmann-Heyrovská, vedoucí energetické sekce SZ, tel.:  49 831 960 3450

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845

TISKOVÁ ZPRÁVA STRANY ZELENÝCH

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů