Pátek, 19. dubna 2024

Na Kužvarta se v Bruselu čekalo

Na Kužvarta se v Bruselu čekalo
Miloš Kužvart, budoucí člen Evropské komise, na sebe včera v Bruselu opět nechal čekat.
Poprvé se tak stalo minulý týden, který si předseda Evropské komise Romano Prodi vyhradil pro adepty na komisaře z nově přistupujících zemí. Kužvart se omluvil s odkazem, že musí ve sněmovně podpořit křehkou vládní většinu a do Bruselu dorazil o týden později. Jako poslední z nových komisařů.
Včera přijel do sídla unijní exekutivy pozdě: jeho letadlo mělo zpoždění. Na schůzce s Prodim byl ale nakonec včas.
Také nebyl zcela jasný Kužvartův program. Dopředu tvrdil, že se chce sejít s komisařkou pro životní prostředí Margot Walströmovou, v jejímž resortu by rád působil. Walströmová je však na služební cestě v Asii, a tak se sešel jen s jejími spolupracovníky. Časová tíseň pak znemožnila zamýšlenou schůzku s viceprezidentskou komise Loyolou Palaciovou. Nakonec se bývalý ministr životního prostředí setkal vedle Prodiho ještě s komisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem - i tak měl ovšem o poznání méně nabitý program než kolegové, kteří v Bruselu byli minulý týden.
Kužvartova cesta navíc nepřinesla odpověď na žádnou z otázek, jež se kolem českého komisaře rojí: Jaký bude mít během přechodné doby šesti měsíců, než skončí Prodiho komise, resort? Koho si vezme do svého kabinetu? Kdy se vzdá práce poslance ČSSD, aby se mohl plně věnovat novému úkolu?
\"Mám samozřejmě největší zájem o práci v životním prostředí nebo vědě a výzkumu. Prodi mi ale řekl, že v onom období šesti měsíců nemusím mít nutně resort, jež bych poté zastával v příští Evropské komisi,\" řekl HN Miloš Kužvart.
Ten stále doufá, že by mohl prvních šest měsíců působit u Walströmové. Jeden z diplomatický zdrojů včera HN potvrdil, že by Kužvart toto místo mohl získat.
Mluvčí komise Reijo Kempinnen nicméně prohlásil, že noví komisaři by si neměli s konkrétním resortem dělat hlavu. Jejich hlavním úkolem bude pochopit činnost bruselské administrativy a rozhodovací procedury.
Práci v českém parlamentu hodlá Kužvart ukončit v dubnu, ale ani to není jisté. \"Nezávisí to jen na mně, ale i na náhradníkovi. Můj mandát převezme náměstek na Ministerstvu pro místní rozvoj František Vnouček, který chce dokončit některé rozjeté projekty. Já bych raději skončil dřív, ale nejde to,\" řekl Kužvart.
I když Kužvart tvrdil, že právě v Bruselu oznámí jména svých spolupracovníků, včera to neudělal. O vhodných spolupracovnících se ovšem poradil s komisařem Verheugenem. Zatím platí, že dva lidi do svého kabinetu si český komisař vybere v Evropské komisi a jednoho si chce přivézt z Česka. \"Klíčová je pro mě znalost unijní problematiky a chodu bruselské administrativy,\" podotkl Kužvart.
Předseda Evropské komise by měl oznámit rozdělení deseti nováčků k současným komisařům tuto středu. Šestnáctého března se pak sejde všech pětadvacet členů komise, jak bude fungovat po květném rozšíření Evropské unie. Před nástupem do funkce čeká Kužvarta ještě slyšení v Evropském parlamentu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů