Pátek, 19. dubna 2024

Stát láká firmy do mrtvých zón

Stát láká firmy do mrtvých zón
V Liberci se místo do zdevastované továrny chodí do zábavního parku Babylon. Pražskou Tatrovku nahradilo společenské Centrum Smíchov. V Děčíně se nakupuje v Tesku - v místě, kde kdysi stávala polorozpadlá fabrika.
Po celé republice však dosud chátrají desítky tisíc jiných továrních hal. \"Právě zpracováváme studii, která by měla jejich počet stanovit,\" říká Ivo Semerák z vládní agentury CzechInvest. Z dosud nedokončené zprávy přitom vyplývá, že jen v Ústeckém a Moravskoslezském kraji jich je šest tisíc.
CzechInvest, který má na starosti hledání investorů, přišel proto s plánem, jak oživit ladem ležící nemovitosti.
Chce se pokusit přimět další firmy, aby se pustily do podobných projektů jako v Liberci či Děčíně.
Státu by z toho kynuly daňové příjmy, výhod by se dočkali i lidé z okolí. \"Víme z příkladů z ciziny, že v místě takových oživených objektů roste zaměstnanost,\" říká Pavel Nesejt, analytik společnosti Finance.cz.
Bez státních a obecních dotací se však investoři do zchátralých a znečištěných budov nehrnou. Stát chce proto s pomocí EU podporovat ty, kteří by staré budovy přestavěli a usídlili se v nich. Ministerstvo průmyslu a obchodu má 2,4 miliardy korun pro roky 2004 až 2006, které chce použít mimo jiné na rekultivaci takových objektů.
\"Oživit staré nemovitosti je však výrazně dražší než postavit nový závod na zelené louce,\" říká Petr Merežko, ředitel strukturovaného financování Živnostenské banky. Proto je úspěšně oživených starých budov v Česku minimum.
Dosud nejrozsáhlejší projekt rekultivace průmyslové zóny, oživení bývalého vojenského letiště v Žatci, přišel stát už na 300 miliónů. Vytlučené paneláky a pozemky znečištěné ropnými látkami má nahradit hypermoderní průmyslová zóna. \"Pro investory bude připravena koncem letošního roku,\" říká Ivo Semerák.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů