Čtvrtek, 25. dubna 2024

Část toxické zeminy zmizí do června

Část toxické zeminy zmizí do června
Kraj má konečně jasno, jak likvidovat bezprizorní milovickou skládku. Část toxické zeminy zmizí do konce června, další je určena ke spálení.

ONDŘEJ URBANEC

Milovice - Podstatná část z 1850 tun zeminy kontaminované polychlorovanými bifenyly (PCB) by měla z bezprizorní milovické skládky zmizet do konce června. Krajský úřad už má zcela jasno o dalším postupu likvidace. Navíc získal od ministra životního prostředí Libora Ambrozka příslib na dofinancování akce ze Státního fondu životního prostředí, na který čekal, aby mohl podniknout další nutné kroky. Uvedl to náměstek hejtmana Středočeského kraje František Vácha.

\"Příslibem ministra je financování vyřešeno a zbývají už jen technické věci, které umíme zajistit. Věci se pohnuly a odvoz je zabezpečen,\"

řekl Vácha s tím, že na první etapu likvidace vystačí původně určená částka. Dofinancování se týká části odpadu, která kvůli svému zamoření nevyhovuje normám pro skládkování, a na jehož likvidaci jiným způsobem kraj zatím neměl dostatečné prostředky.

\"Kraj může vyspecifikovat další oprávněné vícenáklady a požádat o navýšení dotace,\"

potvrdila postoj ministra životního prostředí mluvčí resortu Jarmila Krebsová. Náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí odhaduje navýšení o dva až tři miliony korun. Kvůli neočekávaně negativním výsledkům loňských rozborů kraj také upravil smlouvu se společností Sita, která měla původně zeminu z Milovic odstranit už v prosinci. Do konce ledna probíhaly další analýzy, které potvrdily, že menší část zeminy s PCB skutečně není vhodná k uskladnění na oficiální skládce.

\"Bylo nutné najít náhradní řešení, což znamená spálení. Jinou technologii neznáme,\"

uvedl Vácha. Tato část milovické zeminy zatím podle jeho slov zůstane na místě, likvidace bude podstatou nové zakázky, na kterou kraj vypíše výběrové řízení. Skládka je pozůstatkem divokého podnikání na začátku 90. let, kdy dnes už zkrachovalá firma Proeko rozjela za městem spalovnu nebezpečných odpadů a oproti schválenému záměru začala do areálu svážet jedy z celé republiky. O likvidaci se léta marně snažil okresní úřad, před svým zrušením stihl zajistit jen odvoz sudů s chemikáliemi. Tuny zeminy zdědil kraj.
Zdroj:Nymburský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů