Pátek, 29. března 2024

ČESKÉ EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ NA VELETRHU V NĚMECKU

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO v letošním roce opět představí produkty českého ekologického zemědělství na expozici v rámci mezinárodního veletrhu biopotravin a bioproduktů BIOFACH 2004 v Norimberku.
ČESKÉ EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ NA VELETRHU V NĚMECKU

Díky podpoře nadace Henricha Bölla se budou čeští výrobci biopotravin a bioproduktů prezentovat na společném stánku svazu PRO-BIO od 19. do 22. února 2004. Své biopotraviny představí: ekofarma Pollau (víno, koření), Obchodní společnost Pro-Bio s r.o., dvůr Ratibořice (výrobky z kozího mléka, vítězi soutěže Česká biopotravina roku2003), ekofarma Březí (výrobky z kozího mléka), Vinselekt Michlovský (víno) a  Petr Endrle (polní plodiny, jateční býci).

BIOFACH je zajímavou příležitostí nejen pro uzavírání kontraktů, ale také pro setkávání všech, kteří se zabývají ekologickým zemědělstvím, zpracováním, výrobou a prodejem biopotravin a samozřejmě spotřebitelů. V roce 2003 představilo své výrobky na výstavě BIOFACH přes 2 000 firem z 56 zemí světa a výstavu navštívilo téměř 30 000 návštěvníků.

V letošním roce si již vystavovatelé z 67 zemí světa zaregistrovali více než 30 000 m² výstavní plochy. Kromě tradičních bio velmocí, jako jsou Německo, Itálie a Francie, uvidíme letos více než 70 firem z Nizozemí, která se stala letos na Biofachu „Zemí roku“. Polští biovýrobci se letos poprvé představí v samostatném stánku, Maďaři svůj velkolepý stánek z loňského roku letos dokonce zdvojnásobili. Mezi zeměmi, které představí své biovýrobky letos poprvé jsou Jamaica (káva, citrony a kokosový olej), Norsko (nápoje z kukuřice), Pákistán (rýži Basmati, sezamová semena, bavlna), Papua Nová Guinea (káva, koření, byliny), Saudská Arábie, Senegal a Srbsko/Černá hora představí ovoce, zeleninu, houby a  další lahůdky. Více informací na http://www.biofach.de.

Trh s biopotravinami se začíná v České republice velmi rychle rozvíjet, poptávka spotřebitelů roste a na to reagují zejména dovozci a maloobchodníci. Celkový objem prodaných biopotravin na českém trhu se odhaduje na 170 milionů Kč za rok 2003, což však není ani 1 % z celkového trhu s potravinami. Dalšímu rozvoji ekologického zemědělství a trhu s biopotravinami by měl napomoci zejména Akční plán rozvoje ekologického zemědělství České republiky, přijatý Ministerstvem zemědělství a připravovaný Akční plán EU.

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, se sídlem v Šumperku, vznikl v roce 1990 a je celostátní nevládní organizací sdružující ekologické zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, poradce, školy a výzkumné ústavy orientující se na ekologické zemědělství a uplatnění bioproduktů a biopotravin. Svaz PRO-BIO poskytuje komplexní služby svým členům, počínaje pomocí s přechodem na ekologický systém hospodaření, přes pomoc při řešení odborných i administrativních problémů, až po podporu prodeje, propagaci bioproduktů, informační servis, vzdělávání a zastupování zájmů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům. Svaz PRO-BIO má blízko svým členům díky deseti regionálním centrům s působností na celém území ČR a dvou odborných sekcí. V současné době sdružuje 523 členů, z toho asi 400 zemědělských podniků, které obhospodařují cca 130 tisíc hektarů zemědělské půdy. Podporuje spolupráci se spotřebiteli a přáteli ekologického zemědělství prostřednictvím PRO-BIO Ligy, která je sdružením na  ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství a má v současnosti 132 členů – spotřebitelů.

Další informace:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Tel.: 420 583 216 609
E-mail: pro-bio@pro-bio.cz
www.pro-bio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů