Čtvrtek, 25. dubna 2024

Havel zezelenal

Havel zezelenal
Bývalý prezident se také pochlubil tím, že v poslední době \"trochu zezelenal\", čímž chtěl asi naznačit, že ho pořád více trápí otázky životního prostředí. Některé Havlovy postřehy jsou v tomto ohledu docela trefné. Například, tvrdí-li, že je národním zájmem poslat \"konečně k čertu\" ty, kteří nám tvrdili, že je potřeba postavit Temelín, aby se ulehčilo severním Čechám. \"Titíž lidé\" nyní podle Václava Havla chtějí rozšiřovat těžbu v severních Čechách, bourat další vesnice a ještě rozšiřovat Temelín. Přitom se elektřina vyváží a oni \"titíž\" nevědí, co s ní.
K trefné poznámce je jen třeba dodat, že to nemusí být \"titíž\" lidé. Vedení ČEZ i ministerstev už se mnohokrát proměnilo. Máme tu prostě silnou jadernou lobby i silnou uhelnou lobby (a budeme mít ještě větrnou lobby) a nedokážeme bohužel čelit ani jedné.
Jiné Havlovy myšlenky jsou ale jako opsané z ideologických (nic ve zlém!) brožur ekologických organizací. Bylo to patrné už před časem, naposledy na jeho lednovém indickém projevu. Havel tvrdí, že jako umělec používá nadsázku, jenže co se ekologie týče, jde mnohdy o povrchní klišé, kterému logicky chybí přesnost.
Tvrdí-li Václav Havel například, že naše města jsou obklopena prstenci bezduchých skladišť a parkovišť, není to prostě pravda.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů