Pátek, 19. dubna 2024

Palas obhajuje čistku ve státních Lesích

Palas obhajuje čistku ve státních Lesích
Ministr zemědělství Jaroslav Palas včera zveřejnil konkrétní důvody, proč loni v září na hodinu odvolal Jiřího Olivu, šéfa státního podniku Lesy ČR. Firma patří k největším podnikům v zemi, obhospodařuje majetek v hodnotě 65 miliard korun a spravuje polovinu veškerých lesů.
\"Nejvyšší kontrolní úřad nalezl 34 oblastí, v nichž bývalé vedení firmy postupovalo pro podnik nevýhodně nebo v rozporu se zákonem,\" prohlásil. Uvedl, že podle NKÚ firma například v roce 1992 nadhodnotila svůj majetek o 30 miliónů korun, nebo v účetní uzávěrce neuvedla finanční operace v hodnotě 3,6 miliardy korun.
Samotný NKÚ se ovšem k šetření ještě nemůže vyjádřit - dosud totiž nebylo uzavřeno.
\"Nám zatím zákon zapovídá případ komentovat, závěry šetření budeme mít až v březnu. Ale takzvaná kontrolovaná osoba přitom může využívat nebo zneužívat informací z šetření. Takže pan ministr jako zástupce kontrolovaného subjektu může říkat, co chce, zákon mu nebrání,\" vysvětluje Julie Šebelová, tisková tajemnice NKÚ.
Odvolaný ředitel Lesů Jiří Oliva, po němž loni odešli další členové z vedení firmy, Palasův postup ostře odmítá. \"Je to špinavá kampaň. Zveřejnění údajných nálezů z dosud neuzavřeného protokolu NKÚ považuji za neprofesionální. Nezávislí auditoři přitom mohou dokázat, že v účetnictví firmy žádné manko není,\" tvrdí Oliva.
Jan Řezáč, mluvčí současného vedení firmy, jmenovaného Palasem, se poškození pozice Lesů ČR nijak neobává. Dostala totiž za loňský rok například i stejný rating jako předtím. \"Je to přitom opět nejvyšší rating, jaký v tuzemsku můžeme obdržet. Případné chyby totiž padají na vrub nedostatku v metodice účtování. Žádné peníze z firmy neodplynuly, to netvrdí ani NKÚ,\" říká Řezáč.
Ministrem zmiňované nadhodnocení majetku označuje za možnou chybu v účetní operaci. \"Při účetním majetku firmy 65 miliard korun by ovšem ani tato chyba neměla na naši ekonomiku vliv,\" dodává.
Vysvětluje i Palasem zmíněných \"utajených\" 3,6 miliardy korun. \"To je rezerva pro pěstební činnost, již vytváříme podle zákona o lesích. Pokud jsme ji měli vykázat, tak jde jen o chybu v metodice,\" říká Řezáč.
Ani ministr zatím neodpověděl na otázku, zda z podniku skutečně odplynuly nějaké peníze a kdo za to konkrétně může. \"Podali jsme ale policii několik oznámení na neznámého pachatele,\" potvrdil včera.
Celou kauzu stále provází vzájemné obviňování ministerstva a odvolaného vedení. Palas začal loni tvrdit, že Oliva a spol. zvýhodňovali ve smlouvách některé dřevařské firmy, jež pro státní lesy pracovaly. Oliva zase poukazoval na to, že za čistkou ve firmě stojí Palasův tehdejší asistent Vojtěch Slówik, bývalý agent StB, jenž má v lesnictví své vlastní podnikatelské zájmy.
Nyní Palas prohlašuje, že ve snaze o očistu firmy neustane. \"Posílíme dozor tak, aby podnik státu přinášel maximální zisk,\" říká. Loni dosáhl podnik zisku zhruba 200 miliónů korun při pětimiliardových tržbách.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů