Čtvrtek, 25. dubna 2024

Staré spotřebiče budou likvidovat výrobci

Staré spotřebiče budou likvidovat výrobci
Od srpna roku 2005 budou v Evropské unii producenti elektrospotřebičů odpovídat za ekologickou likvidaci výrobků svých značek. Dříve vyrobené zboží bude rozebráno ze společných prostředků, které zaplatí spotřebitelé v ceně nově zakoupených spotřebičů.
Příslušné zákony ministerstvo životního prostředí teprve připravuje. \"Pokud bude měřeno všem stejně, nemělo by to mít pro naše postavení na trhu žádné významnější následky. Budeme se snažit, aby dopady evropské směrnice na zákazníky byly co nejmenší,\" řekl Jiří Ondráček, předseda představenstva společnosti ETA Hlinsko.
Nebezpečný odpad v elektrospotřebičích bude muset výrobce od domácností získat a na své náklady zlikvidovat - dnes to platí například u chladniček. Týká se široké řady zboží - holicími strojky počínaje a velkomrazicími boxy konče. Evropská rada předpokládá, že zavedená opatření způsobí vyčištění komunálního odpadu. Už koncem roku 2006 by pak z každé domácnosti dorazil do sběren oddělený elektroodpad o váze čtyř kilogramů na osobu.
Již dnes někteří obchodníci zabezpečují ekologickou likvidaci spotřebičů. Řetězec Datart nabízí svým zákazníkům odvoz vysloužilých přístrojů a dává jim potvrzení, že elektrospotřebič bude zlikvidován šetrně k životnímu prostředí. \"Máme na staré přístroje vlastní sklad a odtud je vozíme firmě, která zajistí ekologickou likvidaci,\" uvedl ředitel Pavel Sláma.
Podle něj je zajištění sběru přes obchodníky nejlevnější, protože rozvážková služba při jedné cestě předá zákazníkovi nový výrobek a současně odveze starý.
Někteří zastánci ekologicky tříděného odpadu by preferovali systém prodeje nebezpečných výrobků s vratnou zálohou. Tu by spotřebitel získal zpátky při odevzdání nefunkčního výrobku na určených místech - například u prodejce nebo sběrnách. Po ulicích by se přestaly objevovat televizory s rozbitými obrazovkami nebo ledničky s vytékajícím freonem.
\"Nejsem příliš optimista, že vratná záloha zaručí, aby se příslušný odpad dostal na určené sběrné místo,\" je skeptický Jan Mičan, jednatel brněnské společnosti Ekologické audity a posudky. Zálohový systém se u nás podle něj stoprocentně neosvědčil ani u skleněných lahví. Životnost třeba ledničky je přitom nějakých deset let - to je na vracení záloh dlouhá doba, upozorňuje Mičan.
Sami ekologové přiznávají, že u nás není ještě zažité třídění odpadu natolik jako v jiných zemích. Evropská rada ale právě před rokem doporučila, aby se na likvidaci nebezpečného odpadu nepodíleli pouze výrobci, ale aby státy stimulovaly i spotřebitele k vracení starých výrobků do sběru.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů