Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Monitorování přítomnosti kovů a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) v ovzduší požaduje nová směrnice EU. Toto rozhodnutí vychází z existujících údajů o koncentracích arsenu, kadmia, rtuti a niklu pocházejících převážně z okolí rafinerií, železáren, oceláren a výroben niklu a mědi, které představují zdravotní rizika pro obyvatelstvo. Direktiva je čtvrtým a také konečným krokem EU při realizaci jejího rozhodnutí z roku 1996 o regulaci 13 polutantů v ovzduší, které znamenají zdravotní riziko pro populaci. Podle názoru komise EU data získaná v příštích letech poskytnou přesnější obraz o znečištění ovzduší emisemi kovů a látkami PAH, přičemž jejich zhodnocení v roce 2008 poskytne odpověď na otázku, zda je nutné přijmout další, více omezující nařízení, resp. regulace.

Podstatné snížení obsahu síry v komerčních kapalných palivech (zejména v motorové naftě) lze docílit použitím zeolitu Y, který obsahuje ionty mědi nebo stříbra. Nové sorbenty adsorbují selektivně aromatické sirné sloučeniny z motorové nafty při normální teplotě a tlaku a mohou snížit obsah síry v komerční motorové naftě ze 430 ppm až na hodnotu nižší než 0,2 ppm hm. Kapacita sorbentů je více než 40 krát vyšší ve srovnání s dosud uváděnými sorbenty a mohou selektivně vázat thiofen a jeho deriváty, které nelze efektivně odstranit ani vysokoteplotními procesy. Nové sorbenty pomohou rafineriím splnit zpřísněná kritéria kvality ovzduší

Mnoho recyklovaného materiálu má často slabý nádech (do žluta nebo do zelena), nebo obsahuje barevné částečky, které snižují atraktivitu přírodního vzhledu, čímž potencionálně snižují tržní hodnotu recyklovaného PET. Flexibilitu a použití recyklovaného PET může zvýšit \"Tint-Mask\" od firmy Holland Colours. TintMask je založen na principu komplementárních barviv a může účinně neutralizovat nežádoucí nádech, který recyklovaný PET obvykle má, což umožňuje lepší barevnou konsistenci při přimíchávání k primárnímu plastu, dokonce i v případě odlišných barevných intenzit recyklovaného materiálu. Barviva jsou nabízena ve formě tekuté i práškové. Dávkování se pohybuje mezi 0,01 % a 0,05 %.

DO BRNA SMĚŘUJÍ DALŠÍ INVESTOŘI
Brno se zřejmě v brzké době dočká tří dalších nových investorů. Šéf vládní agentury CzechInvest Martin Jahn řekl, že jeden je z oblasti přesného strojírenství, druhý chce vybudovat centrum pro vývoj softwaru a třetí projekt je z oblasti elektroniky. Investice jsou podle jeho slov před rozhodnutím. Pokud investoři do Brna nakonec přijdou, vytvoří několik set nových pracovních míst. Investice v oblasti strojírenství by mohla přinést práci přibližně dvěma stovkám lidí, softwarové centrum by mohlo zaměstnat řádově desítky vývojářů. Největší je pak podle Jahna projekt z oblasti elektrotechniky, který může nabídnout místa několika stovkám středoškoláků nebo vysokoškoláků s technickým vzděláním.

Nejpozději od srpna příštího roku budou lidé v zemích EU, tedy i v Česku, platit za to, že jejich lednice, televize či počítače jednou doslouží. V té době začnou platit nová pravidla pro likvidaci nebezpečného odpadu. Staré domácí elektrospotřebiče budou končit ve speciálních sběrnách a poté projdou maximální možnou recyklací.
Ekologickou likvidaci zaplatí spotřebitelé. Z každého přístroje, který zakoupí, se bude odvádět poplatek do zvláštního fondu, z něhož budou placeny právě sběrny speciálního odpadu. O kolik elektro podraží, zatím není přesně jasné, protože přirážku teprve určí ministerská vyhláška. Ceny se řádově zvýší o stokoruny - například u velkých domácích spotřebičů (lednic či sporáků) má jít o pět set až tisíc korun.
\"Bude to dost velký skok, aby se to projevilo i na inflaci,\" předpokládá analytik Patria Finance Marek David.
Systém, tak jak se s ním zatím počítá, zatím nijak přímo nemotivuje majitele spotřebičů, aby je odevzdávali ve sběrnách.

PTAČÍ CHŘIPKA UŽ BYLA ZJIŠTĚNA VE ČTYŘECH STÁTECH USA
Ptačí chřipka, dosud hlavně napadající kuřecí chovy v Asii, se rozšířila i do čtyř států USA. Kromě Delawaru pronikla tato nemoc také do Texasu, Pensylvánie a New Jersey. Postižena byla rovněž kuřecí farma v Kanadě. Americké ministerstvo zemědělství tvrdí, že ve Spojených státech jde o mírnější virus H5N2, který údajně nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro člověka a způsobuje minimální úmrtnost postižené drůbeže. Také v Kanadě prý na farmě v Britské Kolumbii řádí jen tato méně nebezpečná verze drůbeží choroby. Přes oficiální ujišťování o nižší nebezpečnosti viru H5N2 již zakázalo dovoz americké a kanadské drůbeže asi třicet států včetně Singapuru.

STŘEDOČESKÁ ČSSD: KUŽVART BY MĚL SLOŽIT FUNKCE V ČSSD I SNĚMOVNĚ
Středočeská ČSSD doporučila svému místopředsedovi Miloši Kužvartovi, aby rezignoval na své politické funkce ve straně a vzdal se poslaneckého mandátu. Reagovala tak na páteční náhlé rozhodnutí, kterým Kužvart vycouval z nominace na prvního českého komisaře v EU. K odchodu ze sněmovny již Kužvarta vyzval i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Středočeskou ČSSD Kužvartův krok popudil a považuje ho za selhání. Kužvart již v neděli řekl, že se mandátu vzdát nehodlá. O jeho případu bude dnes jednat poslanecký klub ČSSD.

HNUTÍ DUHA PROTESTOVALO PROTI DOVOZU ODPADKŮ ZE ZAHRANIČÍ
Ekologické Hnutí Duha dovezlo před hlavní kancelář občanských demokratů v Praze pytle s odpadky. Protestovalo tak proti návrhu poslance ODS Tomáše Hasila, který chce zrušit zákaz dovozu odpadu ze zahraničí. Členové hnutí zároveň předali zástupci kanceláře dopis pro předsedu poslanců ODS Vlastimila Tlustého, v němž ho žádají, aby k tomuto návrhu vystoupil ve sněmovně s odmítavým stanoviskem. Prakticky stejný návrh jako Hasilův se ve sněmovně objevil již v listopadu 1999, kdy jej podal tehdejší poslanec ODS a zároveň předseda liberecké spalovny Jiří Drha. Neuspěl však ani ve sněmovně, ani ve svém poslaneckém klubu, kde získal podporu pouhých deseti poslanců.

Brno Svou expozici na březnovém mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně letos otevřou i výrobci biopotravin. Zastřešující Svaz ekologických zemědělců Pro-Bio tak chce v nadcházející konkurenci Evropské unie svým členům pomoci s prezentací a odbytem výrobků. \"Stánek v přírodním stylu najdou zájemci v pavilonu D společně s informacemi o ekologickém zemědělství a konkrétními výrobky pěti firem,\" řekla Markéta Doubravská ze svazu Pro-Bio. \"Je zřejmé, že v EU obstojí především optimální kvalita a také následný odbyt,\" míní Doubravská. Do popředí zájmu se podle ní navíc dostane zvýšená poptávka po biopotravinách i orientace na zdravý životní styl. První dva dny veletrhu Salima, který se uskuteční ve dnech 2. až 5. března, jsou pro odbornou veřejnost.

Česká Třebová - Městský rozpočet počítá letos s položkami pro udržování veřejné zeleně a na další služby v oblasti životního prostředí. Například třetí etapa několikaleté rekonstrukce městského parku Javorka přijde na dva miliony korun, separování a ukládání odpadu na pět a půl milionu. Je zajímavé, že na černé skládky se počítá jen s částkou 50 tisíc korun. Firma Eko Bi spotřebuje na udržování veřejné zeleně přibližně šest milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů