Pěstování GMO kukuřice zvyšuje výnosy až o pětinu
PRAHA (ČIA) - Nárůst výnosů o pět až dvacet procent v případě pěstování Bt
kukuřice, která patří mezi geneticky modifikované organismy (GMO), zaznamenal
již druhým rokem po sobě na svých pokusných polích Výzkumný ústav rostlinné
výroby (VÚRV). ČIA o tom informoval František Kocourek z uvedeného ústavu.
Důvodem je skutečnost, že Bt kukuřice je odolná proti škůdci zavíječi
kukuřičnému. Podle Kocourka se přitom tento škůdce v posledních letech v ČR
značně rozšířil. \"V současné době je tímto škůdcem pravidelně napadeno 100
procent porostů v Čechách. To v praxi znamená snížení výnosů o 20 až 30
procent,\" konstatoval Kocourek. Ještě větším přínosem pěstování Bt kukuřice je
podle něj radikální snížení obsahu jedovatých mykotoxinů. My jsme u Bt kukuřice
naměřili nulové hodnoty, zahraniční prameny uvádějí při pěstování Bt kukuřice
snížení obsahu mykotoxinů o 80 až 90 procent,\" zdůraznil Kocourek. Obsah
mykotoxinů přitom podle něj přímo ovlivňuje kvalitu siláže a zdraví
hospodářských zvířat a nepřímo tak i zdraví člověka. Zjištění VÚRV tak v praxi
prokazují, že pěstování GMO kukuřice není pro člověka škodlivé, ale je dokonce
prospěšné, z hospodářského hlediska pak zemědělcům minimalizuje ztráty způsobené
škůdci. V ČR bylo po dlouhých diskusích pěstování Bt kukuřice povoleno teprve
letos. Před komerčním pěstováním však musí projít ještě tříletým obdobím
pokusného pěstování, takže zemědělci by mohli Bt kukuřici u nás sklízet nejdříve
v roce 2007. Petr Havel
PRAHA (ČIA) - Nárůst výnosů o pět až dvacet procent v případě pěstování Bt kukuřice, která patří mezi geneticky modifikované organismy (GMO), zaznamenal již druhým rokem po sobě na svých pokusných polích Výzkumný ústav rostlinné výroby (VÚRV). ČIA o tom informoval František Kocourek z uvedeného ústavu. Důvodem je skutečnost, že Bt kukuřice je odolná proti škůdci zavíječi kukuřičnému. Podle Kocourka se přitom tento škůdce v posledních letech v ČR značně rozšířil. \"V současné době je tímto škůdcem pravidelně napadeno 100 procent porostů v Čechách. To v praxi znamená snížení výnosů o 20 až 30 procent,\" konstatoval Kocourek. Ještě větším přínosem pěstování Bt kukuřice je podle něj radikální snížení obsahu jedovatých mykotoxinů. My jsme u Bt kukuřice naměřili nulové hodnoty, zahraniční prameny uvádějí při pěstování Bt kukuřice snížení obsahu mykotoxinů o 80 až 90 procent,\" zdůraznil Kocourek. Obsah mykotoxinů přitom podle něj přímo ovlivňuje kvalitu siláže a zdraví hospodářských zvířat a nepřímo tak i zdraví člověka. Zjištění VÚRV tak v praxi prokazují, že pěstování GMO kukuřice není pro člověka škodlivé, ale je dokonce prospěšné, z hospodářského hlediska pak zemědělcům minimalizuje ztráty způsobené škůdci. V ČR bylo po dlouhých diskusích pěstování Bt kukuřice povoleno teprve letos. Před komerčním pěstováním však musí projít ještě tříletým obdobím pokusného pěstování, takže zemědělci by mohli Bt kukuřici u nás sklízet nejdříve v roce 2007. Petr Havel
Sdílet článek na sociálních sítích