Sobota, 20. dubna 2024

Kužvart zůstává, ČSSD mu však nevěří

Kužvart zůstává, ČSSD mu však nevěří
Pozice Miloše Kužvarta, který se v pátek nečekaně vzdal nominace na post prvního českého komisaře v EU, je v ČSSD velmi slabá.
Politici sociální demokracie by jej rádi přiměli k rezignaci na funkce, které zastává; přejí si také, aby složil poslanecký mandát. Jenže vyvinout na něj tlak se bojí: vláda má ve sněmovně křehkou většinu 101 hlasů a rozzlobit si Kužvarta by mohlo Špidlův kabinet potopit.
Po včerejším jednání klubu sociálních demokratů tuto situaci potvrdilo několik zdrojů z ČSSD.
\"Všichni jsou na Miloše naštvaní, ale protože mandát nesloží, nemůžeme si ho znepřátelit úplně,\" uvedl jeden z poslanců. Nepřál si být jmenován, aby ho kolegové neobvinili z vynášení informací.
Kužvart musel včera kolegům vysvětlovat důvody svého selhání, vyslechl si i ostrou kritiku. Mandát však složit nehodlá. \"Nevidím žádný problém respektovat při hlasování závěry klubu ČSSD,\" uvedl.
Poslanec Radko Martínek těmto slovům však nevěří. \"Myslím, že se ještě můžeme dočkat mnoha různých překvapení,\" varoval. \"Měl by se zachovat jako chlap. Poškodil nejen ČSSD, ale celý stát.\"
Podobně hovoří další lidé z ČSSD; Kužvarta považují za nevypočitatelného.
Tuto vlastnost ostatně v minulosti několikrát prokázal. Svému nástupci v křesle ministra životního prostředí - lidovci Liboru Ambrozkovi - několikrát veřejně vyjadřoval podporu. Když se však ve sněmovně loni v listopadu hlasovalo o klíčové novele zákona o ochraně přírody a krajiny, podle níž se měla vyhlásit evropská síť zvláště chráněných území Natura 2000, zdržel se hlasování. Novela tehdy nebyla o jeden hlas přijata, což Česku způsobilo komplikace před vstupem do EU.
Kužvart se totiž jen těžce vyrovnával s tím, že si ho Vladimír Špidla nevzal znovu do vlády a dal přednost lidovci Ambrozkovi. Svým \"nehlasováním\" tak právě Ambrozkovi uškodil nejvíce.
Kromě poslaneckého mandátu se někdejší ministr životního prostředí nehodlá vzdát ani dalších svých funkcí, k čemuž ho v pondělí vyzvala středočeská ČSSD. V té je Kužvart místopředsedou. Zároveň je podle ČTK také členem okresního výkonného výboru strany.
Poslanec se hodlá nyní zaměřit především na oblast ekologie, ve sněmovně chce dál pracovat jako místopředseda výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.
Premiér Špidla, který Kužvarta na komisaře prosadil proti vážným výhradám koaličních partnerů, už v neděli prohlásil, že setrvání poslance ve sněmovně považuje za jeho osobní věc.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů