Středa, 24. dubna 2024

Kvalitu ovzduší měří jen Vsetín

Kvalitu ovzduší měří jen Vsetín
\" Občané tak mohou každý den sledovat koncentrace oxidů síry a dusíku a teplotu vzduchu. Navíc je na displeji také přesný čas,\" uvedla Hana Škrhová z referátu životního prostředí s tím, že sledována je třetím rokem zároveň prašnost ve městě. V těchto dnech však displej z budovy radnice zmizel.
\" Potřeboval opravu a dodavatelská firma jej na místo vrátí tento týden,\" dodala. Město zatím s umístěním dalšího displeje v některém z frekventovaných míst nepočítá. \" Spíše se nyní vede diskuse o tom, zda zanechat stávající systém, když jsou naměřené hodnoty hluboko pod normou. Myslím si však spolu s komisí pro životní prostředí, že monitorovací systém své místo ve městě určitě má i do budoucna. Díky němu jsme totiž schopni zjistit i nový výrazný zdroj znečišťování ovzduší, jako se nám to už podařilo,\" dodal vedoucí odboru Jiří Trezner.
O stavu ovzduší v Rožnově pod Radhoštěm byl ještě vloni informován zdejší městský úřad prostřednictvím stanice Českého hydrometeoroloického ústavu umístěné v Zubří. \" Ta však byla v září přestěhována k Temelínu. Některá jednání o jiných možnostech sledování stavu ovzduší již probíhají, letos však k tomu v žádném případě nedojde. Vše totiž musí samozřejmě projednat vedení města a zastupitelé, kteří by v rozpočtu museli uvolnit potřebnou částku,\" konstatovala Vítězslava Všetulová, vedoucí referátu životního prostředí rožnovského městského úřadu. \" Zcela bez informací o stavu ovzduší ale přesto nejsme. Největší znečišťovatelé jsou povinni dodávat nám výsledky svých měření, můžeme si navíc nechat zpraco vat modelový obraz ovzduší ve městě,\" uzavřela Všetulová.
JAN PATKOŠ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů