Pátek, 19. dubna 2024

Lesy ČR se ohradily proti zjištěním kontrolorů

Lesy ČR se ohradily proti zjištěním kontrolorů
Státní podnik Lesy České republiky se ohradil proti zjištěním Nejvyššího kontrolního úřadu - a to hned dvakrát. Argumenty proti tvrzení, že prohospodařili desítky milionů korun, předalo kontrolorům nejen současné, ale i bývalé vedení podniku.

Kontrola hospodaření Lesů České republiky ještě není u konce. Člen Nejvyššího kontrolního úřadu Jiří Kalivoda slibuje, že vezme v potaz obě stanoviska, i když bývalé vedení vlastně už nemá právo do věci mluvit. \"Budu se jimi zabývat a budou-li tam připomínky hodné zohlednění, tak se je pokusím zohlednit.\"

Zjištěním, že Lesy neoprávněně podnikaly na finančních trzích a dělaly chyby v účetnictví, se brání i současné vedení podniku, které se může opřít o výroky auditora - ty v minulých letech byly bez výhrad. \"Ratingová agentura udělila podniku ohodnocení A , to je nejvyšší možné ratingové ohodnocení,\" dodává mluvčí Jan Řezáč.

V době probíhající kontroly ministr zemědělství Jaroslav Palas před časem odvolal tehdejšího generálního ředitele Lesů ČR a dva členy dozorčí rady tohoto státního podniku.

Bývalý generální ředitel Jiří Oliva to považuje za snahu o diskreditaci své osoby a odvetu za to, že nepodléhal lobbistům. \"Ministr nikdy sebemenší výhradu k našemu podniku neměl. Domnívám se, že by mohla připadat v úvahu i taková možnost, že pan ministr je někým vydírán.\"

Výsledky šetření Nejvyššího kontrolního úřadu v podniku mají být známy do konce března.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů