Úterý, 16. dubna 2024

Kožatkám velkým hrozí vyhubení

Kožatkám velkým hrozí vyhubení

Americká organizace Conservation International představila na 24. sympoziu o ochraně mořských želv v Costa Rice studii, podle níž hrozí kožatkám velkým akutní nebezpečí vyhynutí. Ze 115 000 pozorovaných samic v rove 1982 jich dnes zůstalo naživu méně než 3000, což znamená drastický úbytek populace o 97% během 22 let. Dalších pět až šest druhů mořských želv je podle ochránců také v nebezpečí vyhynutí, nejedná se však o tak akutní problém jako o kožatek.

obrazekŽelvy ohrožuje především intenzivní rybolov a pytlačení vajec, vědci se však domnívají, že i přesto mohou být zachráněny a navrhli několik opatření, které by měly tento smutný trend vymírání zastavit. Zaprvé je nutná lepší ochrana a správa pláží, na které želvy kladou svá vejce a také úprava pozemních světel, které želvy mylně považují za měsíc, vydají se tímto směrem a uváznou na pláži. Mezi další nutné předpoklady patří lepší ochrana mořského života (nyní je oficiálně chráněno méně než 0,5% světových oceánů) a zavedení bezpečnějších rybářských technik.

Jistou naději také dává slibovaná investice několika milionů dolarů do obnovy a ochrany mořského života v oblasti od Ekvádoru ke Costa Rice. Tyto peníze pocházejí od čtyř latinskoamerických států, Organizace Spojených Národů, Unesca a také již zmiňované ochranářské organizace Conservation International.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů