Sobota, 20. dubna 2024

Tripartita odsouhlasila energetickou koncepci

Tripartita odsouhlasila energetickou koncepci
Zástupci odborů a zaměstnavatelů v tripatrtitě souhlasí s tzv. zelenou variantou energetické koncepce, kterou navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Po čtvrtečním jednání tripartity to novinářům řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.
\"Domníváme se, že je potřeba energetickou politiku postavit na principech maximální soběstačnosti, nepřeceňovat možnosti obnovitelných zdrojů,\" zdůraznil Štěch.
Energetická koncepce, kterou prosazuje MPO, počítá se změnou či zrušením územních limitů těžby uhlí a výstavbou nových uhelných elektráren po roce 2010.
Zvýšit by se měla i tuzemská jaderná kapacita a mělo by se vybudovat úložiště jaderného odpadu. \"Jiný názor má ministerstvo životního prostředí (MŽP). To si ale bude muset dořešit vláda,\" uvedl Štěch. MŽP se nelíbí především rušení územních limitů těžby uhlí.
Premiér Vladimír Špidla dodal, že energetickou koncepci do roku 2030 vláda projedná příští týden. Podobný názor na čtvrteční schůzce vyjádřili i zástupci zaměstnavatelských svazů. Ti navíc vyzvali vládu, aby se pokusila vyjednat co nejdelší přechodné období na uvalení ekologické daně na energetické zdroje. To je zatím vyjednáno do roku 2007.
Na dotaz novinářů, jak to je s přípravou hospodářské koncepce, premiér Špidla řekl, že v tržním systému je to poměrně komplikovaná záležitost.
\"Není zestátněné hospodářství, není plánovací komise. Plánovat, kolik oceli vyrobíme v roce 2015, kolik budeme potřebovat pancéře v roce 2020, jakým způsobem budou zastoupeny služby v roce 2012, je skutečně mimo možnosti rozhodování vlády. Čili vycházíme z toho, že je třeba definovat určité dílčí strategie. A základní strategií je strategie maximální přidané hodnoty a technického, inovačního a dalšího rozvoje, který nás přiřadí k civilizační špičce a umožní nám být jednou z nejvyspělejších zemí Evropy,\" popsal svoji představu Špidla.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů