Středa, 24. dubna 2024

Nový architektonicko - ekologický problém vBrně - využívání vnitrobloků

Nový architektonicko - ekologický problém vBrně - využívání vnitrobloků

Další zahušťování zástavby v rezidenční  čtvrti v Brně - Králově Poli vyvolává bouři nevole  místních obyvatel. Podle projektu místní radnice by ve vnitrobloku mezi ulicemi Kamanova, Bulharská, Kubešova a Palackého třídou měly v prostředí nynějších garáží, v blízkosti zahrádek a rodinných domků , stát čtyř až šestipodlažní objekty s podzemními garážemi. Domy by měly údajně stát místy zhruba 12,5 m od rodinných domků, od plotu zahrádek dokonce jen 3 m. Na čtyři sta občanů již podepsalo petici proti výstavbě s tím , že poukazují na snížení kvality bydlení, zvýšenou hlučnost a obecně zhoršení životního prostředí. Královopolští radní zatím údajně tvrdí, že stížnosti obyvatel jsou neopodstatněné. Projekt je podle nich zpracován odborníky za dodržení všech platných norem. Stavební firma čeká jenom na stavební povolení, aby začala stavět. Občané se obracejí na magistrát s  žádostí o prošetření záležitosti. Ve věci má být svolána diskuse dne 17.3. v 17 hodin na ÚMČ Brno - Královo Pole.

Skutečností je, že podle některých zdrojů by měla být zpracována určitá koncepce využívání vnitrobloků v Brně. Koncepce by však neměla vycházet jenom z úzce komerčních zájmů, ale měla by zcela logicky respektovat i stránku estetickou, cenu zeleně z hlediska zdravého životního prostředí a jako úkrytu pro množství živočichů, kteří v intravilánu postupně mizí, stránku geotechnicko-hydrogeologickou, která je v Brně mimořádně citlivá vzhledem k případům přesušování jílů, snižování úrovně hladiny podzemních vod a následných poklesům objektů. Je proto v zájmu všech postupovat v těchto případech nanejvýš uvážlivě a citlivě i s ohledem na kvalitu života a životní prostředí.

Nedopusťme, aby se město Brno proměnilo v nelidskou džungli betonových velkodomů, asfaltových parkovišť a silnic jako některé světové metropole. Uvažujme nejenom jako technici, ale i jako estetici a ekologové. Využívejme pokud možno možností modernizace současného bytového fondu, který i když je starý, má místy nepopiratelně vysokou estetickou hodnotu. Nástrojem pro takové posouzení by mohly být i některé prvky z procesu E.I.A.a soutěže kvalitních architektů.

ZDROJ. Rovnost/Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů