Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nový Bor - Probudit zájem o ekologickou výchovu ve školách, u organizací i u jednotlivců se snaží svou činností odbor životního prostředí Městského úřadu v Novém Boru.
\"Naše činnost je zaměřena zejména na děti, které se snažíme nenásilnou formou seznamovat s problematikou ochrany životního prostředí,\" informuje vedoucí odboru životního prostředí MÚ ing. Renata Václavíková. \"Již v loňském roce jsme kontaktovali místní mateřské a základní školy s nabídkou na zorganizování vycházek, uspořádání přednášek a zajištění propagačních materiálů na různá témata, jež se týkají ekologie,\". V letošním roce se město Nový Bor podílí na organizaci ekologické soutěže. Ta se uskuteční v rámci projektu \"Den pro ekologii\", který vyhlašuje Liberecký kraj. \"Ve spolupráci s Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě a občanským sdružením přátel Lužických hor se město Nový Bor podílí na přípravě výtvarné soutěže pro žáky základních škol v rámci zmíněného projektu. S potěšením mohu říci, že již některé školy projevily zájem o účast v této soutěži,\"dodává vedoucí odboru životního prostředí.

České Budějovice - Celkem šest projektů v oblasti ekologické výchovy nesplnilo zadání. Komise rady města pro životní prostředí je proto vyřadila jako nevyhovující. Včera to potvrdila mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.
\"Celkem bylo předloženo osmnáct projektů. Komise všechny žádosti o grantovou podporu pro rok 2004 pečlivě posoudila. Šest vyřadila, zbývajícím dvanácti přiřadila peníze podle kvality a přínosu projektu. Celkem rozdělila 200 000 korun,\" dodala náměstkyně Ivana Popelová.
30 000 Kč putuje Cassiopeie na Zálesáckou stezku a Hrátky se zvířátky. Po 25 000 Kč obdrží Tajemství zahrady a Město dětem. Částky 20 000 Kč pomohou s Environmentální knihovnou, s výstavou Nech brouka žít a Gymnáziu Jírovcova.

OBCHOD S GENETICKY UPRAVENÝMI SEMENY BUDE ZPŘÍSNĚN
Země Asie, Afriky, Evropy a většiny Latinské Ameriky v malajském Kuala Lumpuru uzavřely dohodu o zpřísnění pravidel pro obchod s geneticky upravenými semeny. Hlavní producenti těchto semen jako USA a Austrálie se však k dohodě nepřipojili. Dohoda necelých 90 zemí požaduje po vývozcích geneticky modifikovaných semen kukuřice, sóji a bavlny podrobné informace, které dovozcům umožní rozhodnout, zda tyto produkty přijmou. Stanoví rovněž rámec pro řešení možných problémů, včetně postupu při určování a vymáhání náhrad škod. Ekologové vedou proti geneticky modifikovaným plodinám silnou kampaň, kde poukazují na rizika pro člověka a životní prostředí.

Kalifornie chce prosadit nový projekt na vysokorychlostní železniční systém, který má stát 37 mld. USD. Projekt se však nelíbí guvernéru Arnoldu Schwarzeneggerovi, podle něhož jsou náklady na výstavbu systému o délce 1126 km vysoké. Vlaky by mohly jezdit rychlostí až 354 km/h, cesta z Los Angeles do San Franciska by trvala 2,5 hodiny. Železniční doprava by se tak stala potřebnou alternativou pro silniční dopravu, která se stále více potýká se zácpami. Kvůli očekávanému dramatickému růstu populace se také počítá s dalším přetížením silniční dopravy. Zastánci plánu také upozorňují, že výstavba dopravní trasy, stanic a další infrastruktury poskytne 400 tis. nových a trvalých pracovních míst. Železniční systém by také zlepšil vliv dopravy na  životní   prostředí

Evropská komise souhlasí s udělením přechodného období pro osm přistupujících zemí v oblasti recyklace. Novelizovaná směrnice o odpadech z obalů, která byla přijata na začátku ledna stanovuje jako termín pro dosažení příslušných hodnot pro recyklaci do 31.12.2008. Nové členské státy by měly mít na splnění těchto limitů více času, max. do 31.12.2012.

Pelety z  biomasy  by se mohly stát  ekologickým  palivem budoucnosti - Česko se zavázalo zvýšit do roku 2010 podíl obnovitelných zdrojů u primárních zdrojů na 6 a u elektřiny na 8 %. Zatím je tento podíl minimální. Pelety patří mezi nejušlechtilejší dřevní paliva s minimálními negativními účinky na  ekologii  . Jsou to zpravidla granule kruhového průřezu o průměru 6 - 14 mm a délce 1 - 5 cm, vyrobené výhradně z organického materiálu,  biomasy  (dřevo, dřevní  odpad  , piliny). Lisují se za vysokého tlaku na protlačovacích matricových lisech. Jako palivo mají nízký obsah vody (10 %), vysokou výhřevnost a nízký obsah popelovin. Cena tepla z pelet je přitom nižší, než při využití zemního plynu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů