Úterý, 16. dubna 2024

Děti Země vyhlásily další ročník antiekologické ceny Ropák

Děti Země vyhlásily další ročník antiekologické ceny Ropák
Hnutí Děti Země přijímá do 22. března nominace na antiekologickou cenu Ropák roku 2003. Titul sdružení už dvanáctým rokem uděluje lidem, kteří podle stočlenné poroty prosazují projekty škodící životnímu prostředí. Cena většinou poukazuje na aktuální kauzy ohrožení přírody. Loni poprvé organizátoři akce narazili, \"oceněný\" za rok 2002 je žaloval za pomluvu a soudně se domohl omluvy.
\"Jedním z horkých kandidátů na Ropáka za loňský rok je poslanec za ČSSD Jaromír Schling za všemožnou podporu výstavby jezů na dolním Labi, doufám ale, že dostaneme i další důležité škůdce přírody,\" řekl k novému ročníku pořadatel ceny Miroslav Patrik z Dětí Země.
V seznamu už figuruje také ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD), a to v souvislosti s koncepcí vývoje české energetiky do roku 2030. Materiál, který navrhuje prolomit limity těžby uhlí a postavit na území státu další jaderné bloky, projedná dnes vláda.
Ropáka uděluje na základě ankety veřejnosti každým rokem v dubnu stočlenná komise zástupců neziskových organizací. Společně s tímto titulem udílejí ekologové cenu za výrok bagatelizující ochranu přírody, tedy za \"Zelenou perlu\".
Loni se držitelem Ropáka stal šéf představenstva Spolany Neratovice Pavel Švarc. Tvrzení organizátorů ankety, že \"se osobně angažoval v přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže\", ale napadl u soudu a zvítězil.
V uplynulých letech titul získali například poslanec a bývalý místopředseda ODS Miroslav Beneš, jeho stranický kolega poslanec Jiří Drda a exministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr z ČSSD.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů