Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čáslav - Čtvrtá etapa výstavby skládky v Hejdofě je naplánována na rok 2008, další rozšíření se plánuje na rok 2012.
\"Rekultivace skládky bude stát šest až osm milionů korun,\" uvedl vedoucí provozovny Čáslav Pavel Matoušek a navázal:
\"Navíc je třeba skládku monitorovat po dobu dalších zhruba třiceti let, na což si musíme pochopitelně také vydělat.\"

VÝVOZEM ENERGIE K JEJÍMU DOVOZU
K čemu nové zdroje energie, když třetinu elektřiny vyvážíme? Co bude za 20 až 30 let, kdy vyvezeme všechno uhlí v podobě elektřiny za hranice? Problém snižování emisí a nízkého využití energetických úspor a obnovitelných zdrojů netkví v technických omezeních. Jsou tu spíše omezení ekonomická, organizační, legislativní a strategická. Je-li naším národním cílem nezávislé a úsporné státní energetické hospodářství, pak musíme nalézt a nastavit daně a zákony tak, abychom ho dosáhli. Ministerstvo průmyslu a obchodu však prosazuje variantu, která preferuje využití hnědého uhlí a jaderné energie. Prakticky monopolní těžební společnosti v kombinaci s prakticky monopolním výrobcem elektřiny vyvážejí naše životní prostředí v podobě emisí a jaderného odpadu.

MINISTERSTVO DOPRAVY MÁ NAJÍT LEVNĚJŠÍ VARIANTU JEZŮ NA LABI
Ministerstvo dopravy musí podle ministra financí Bohuslava Sobotky hledat levnější variantu výstavby dvou jezů na dolním toku Labe, které mají zlepšit jeho plavební podmínky. Jezy mají stát šest až sedm miliard korun. Pokud se za tuto cenu postaví vodní díla, tak podle něj třeba na jiné investice v kraji nebudou peníze. Zdůraznil, že dostavba dálnice D8 Praha-Ústí nad Labem- Drážďany nebude v žádném případě omezena. Vláda přijala usnesení, že bude v příštích letech čerpat úvěr od Evropské investiční banky na její dostavbu. Proti výstavbě vodních děl v Malém Březně a Prostředním Žlebu protestují již řadu let ekologové. Poukazují na to, že úpravy na Labi zničí jedinečné ekosystémy na březích řeky.

POSLANCI PŘIJALI NATURU S OMEZENOU PRAVOMOCÍ MINISTERSTVA
Poslanci dali zelenou vytvoření sítě chráněných oblastí evropského typu Natura na území Česka. První verzi novely vyžadované Bruselem sněmovna zamítla v listopadu. Včera předpis schválila, proti byl klub ODS. Jedna formulace, kterou poslanci do novely vložili, oslabuje pravomoc ministerstva životního prostředí rozhodovat o udělování výjimek ze zákona. Pro přijetí zákona se těsně před hlasováním přimluvil ve sněmovně i premiér Vladimír Špidla.

Nedávno bylo ve zpravodajství České televize možno spatřit záběry na čerstvé pařízky v blízkosti hladiny říčky Zdobnice s komentářem, odsuzujícím počínání správce toku. Navíc zaznělo, že Ministerstvo životního prostředí hodlá prověřit správnost takového kroku.
To jsme mohli vyslechnout s nevelkým časovým odstupem od mimořádných povodní, za nichž rozvodněné řeky transportovaly množství vyvrácených stromů, které zejména v horských a podhorských úsecích toků vytvářely dočasné \"přehrady\", po jejichž protržení nabývala voda na ničivých schopnostech.
Úvahy o tom, že kořenové systémy stromů a keřů velmi dobře stabilizují břehové linie, mají jistě opodstatnění, nárůst vegetace je však nutno soustavně korigovat, aby nedocházelo k omezení průtočné kapacity toku. Je možno uvést příklad Labe v SRN, kde jakýkoliv strom nebo keř v záplavovém území je chápán negativně. Naopak na horní Lužnici břehové porosty v chráněném území zmenšily kapacitu upraveného úseku toku a rozvodněná řeka si snadno poradila s písčitými břehy, i když byly zpevněny již vzrostlým lesním porostem.
Nebraňme proto vodohospodářům, když v přiměřeném rozsahu omezují břehové porosty v některých úsecích toků.
AUTOR: Vojtěch Broža, profesor na katedře hydrotechniky Stavební fakulta ČVUT

Kovohutě Příbram, které jsou největším českým zpracovatelem olověných odpadů, zvyšují recyklaci starých autobaterií. Loni jich vykoupily o 200 tun více než v roce 2002. Návratnost použitých akumulátorů, tzv. recycling rate, se zvýšil na téměř 81 procent, řekla včera manažerka marketinku Martina Říhová.

Praha (kož) - Od sedmiprocentního zdražení odvážení odpadu uplynuly pouhé dva měsíce. Kvůli vládou navrhovanému květnovému přeřazení svozu a likvidace komunálního odpadu do vyšší sazby daně z přidané hodnoty budou pravděpodobně peněženky Pražanů ještě prázdnější. Případné zdražení tvrdě kritizuje Miloš Gregar, radní zodpovědný za ekologii. Podle něj bude přeřazení do vyšší sazby DPH stát Pražany sedmdesát korun ročně na hlavu. \"A to včetně nemluvňat,\" vypočítává Gregar. Podle něj může být tato situace nejenom pro Prahu, ale i pro další obce přímo zdrcující. \"Náklady za odvoz odpadu, ale i jeho třídění a likvidaci by se například v Praze zvýšily o 75 milionů korun. Kdo tuto částku zaplatí, je zřejmé. Bude to městský rozpočet, potažmo obyvatelé města,\" upozornil Gregar. Na další problém upozorňují i ekologičtí aktivisté, podle kterých je případné další zdražení pro domácnosti jasným krokem proti třídění odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů