Sobota, 20. dubna 2024

Linka na zpracování obrazovek v Praze 9

Linka na zpracování obrazovek v Praze 9
Pražské služby a.s. - Sběrný dvůr - Pod šancemi, Praha 9
Centrum recyklace elektroniky
Již rok pracuje v Praze linka na zpracování použitých TV obrazovek a PC monitorů.
Jedná se o zařízení s největší kapacitou zpracování vysloužilých obrazovek v ČR
Roční kapacita linky při jednosměnném provozu je 40 000 kusů, při kterém vrátíme k recyklaci 440 tun skla roztříděného na 3 druhy – sklo stínítkové, kónusové a sklo z ČB obrazovek.
Na začátku demontážní linky ukládá obsluha televizory a monitory na vstupní válečkový dopravníkový pás. Zde je odmontován zadní kryt a provedeno zavzdušnění obrazovky. Televizor pokračuje do ofukovací kabiny, ve které pracovník provede očištění vnitřního prostoru demontovaného přístroje.
Po základní demontáži jsou samotné obrazovky uloženy na akumulační válečkový pás odkud putují na pracoviště pro oddělení ochranného rámu proti roztříštění. Tady dojde k odstranění zpravidla kovového ochranného rámu, který je umístěn (nalepený či zalitý) nad spojem mezi částí kónusu a stínítka (pájený šev u barevných obrazovek, tavný přechod u ČB obrazovek). Zároveň se ručně odstraní nekovové části na kónusu a elektronové hrdlo.
Další krokem je oddělení kónusové a stínítkové části samotné obrazovky. Jedná se o automatizované pracoviště, které je vybaveno průmyslovým počítačem (SPS), přes který běží veškeré pracovní kroky oddělování obrazovky uprostřed pracovní plochy. Po nastavení výšky se obrazovka speciálním vrypovacím nožem nařízne, aby bylo zajištěno přesné prasknutí obrazovky. Naříznutí rovněž minimalizuje nezbytnou dobu zahřívání.
Po naříznutí se obrazovka opět sevře dvěma svěracími čelistmi a až do skončení zpracování zůstává mezi svěracími válci. Po sevření se kolem obrazovky přímo na linii vrypů uloží dva paralelně zapojené zahřívací pásy. V závislosti na velikosti obrazovky stanovené počítačem SPS automaticky nastaví hodnoty přiřazené pro zahřívání a jeho dobu.
Po ukončení procesu zahřívání a puknutí obrazovky sejme obsluha kónus, odstraní plochou masku (pouze u barevných obrazovek) a odíráním a odsáváním pomocí speciálního průmyslového odsavače odstraní vrstvu luminiscenční látky ze stínítka. Tím je proces recyklace stínítkového skla obrazovky ukončen a je možné jej opět použít k výrobě obrazovkové skloviny.
Barevné obrazovky jsou složeny ze dvou částí – stínítka (barnaté sklo) a kónusu (olovnaté sklo). Sklovina kónusu je pokryta napařeným hliníkem nebo grafitem s akrylátovou vrstvou pojiva. A právě tato vrstva je odstraněna na pracovišti oplachu kónusů pomocí unikátní technologie. Roztokem průmyslově vyráběného odmašťovacího prostředku se za určité teploty a tlaku i kónusová část obrazovky očistí na kvalitu vyhovující k znovupoužití při výrobě obrazovkové skloviny.

Kontakt: pan Jansa
tel.: 224 318 718
mobil: 603 238 182
ZDROJ: Pražské služby a.s.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů