Čtvrtek, 28. března 2024

Páleník: Větrná energie je tisíckrát lepší než uhlí a atom

Páleník: Větrná energie je tisíckrát lepší než uhlí a atom
Ústí nad Labem - Jednoznačnými zastánci větrných elektráren jsou ekologové. Podle mnohých by měly zcela nahradit klasické zdroje energie. Marian Páleník, ředitel ústecké společnosti Přátelé přírody, by jich v Krušných horách klidně nechal postavit tisíce.

V čem vidíte hlavní přednosti větrných elektráren?

Jednoznačně v tom, že nevypouštějí plyny způsobující skleníkový efekt. To je pro nás absolutní priorita. V tomto směru jsou tisíckrát lepší než těžba a spalování hnědého uhlí, nemluvě o jaderné energetice produkující vysoce nebezpečný odpad, jehož likvidace stále není technicky vyřešena.

Odpůrci větrných turbín ale namítají, že vydávají zvuk, třeba i v neslyšitelných frekvencích, a hyzdí krajinu...

Jsou nepoměrně šetrnější k životnímu prostředí než neobnovitelné zdroje energie způsobující mimo jiné globální oteplování země. Vždycky se jedná o volbu toho menšího ze dvou zel. Třetí variantou je návrat do jeskyní.

Jaké jsou možnosti využití větrné a dalších alternativních energií?

Obrovské. Pokud budou celosvětově přijaty, mohly by do padesáti let zcela nahradit dosavadní zdroje, jejichž využívání je třeba více zdanit. Důležité také je motivovat lidi k úsporám energie.

Jsou kapacity obnovitelných zdrojů dostatečné?

Předpokládá to mezinárodní spolupráci. V rámci Evropské unie by pro nás neměl být problém využívat třeba energii z příbojových elektráren v Polsku. V našich podmínkách jsou obrovské rezervy ve využívání sluneční energie. Články na její přeměnu v elektřinu by mohly být třeba na budovách státních úřadů. Obrovskou budoucnost určitě má využití biomasy. Naproti tomu geotermální energie není nevyčerpatelná.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů