Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

SLOVENSKO MÁ OBAVY Z PŘÍLIVU ODPADKŮ
Slovensko se obává, aby se po vstupu do EU nestalo konečnou stanicí chystané liberalizace přepravy odpadů. Podobný osud by v důsledku ekologického dumpingu mohl hrozit i dalším přistupujícím státům. Většina států se zasazovala za to, aby disponovala pravomocí na základě svých předpisů ještě více pohyb odpadů regulovat. Debata o tomto problému v Bruselu však ke konkrétním závěrům nedospěla, spíše šlo o sondování názorů pro další práci EK

VÝZNAM VENKOVA V BUDOUCNU VZROSTE
V posledních letech stále roste význam opatření zaměřených na rozvoj venkova. Vyplývá to ze závěrů Druhé evropské konference o rozvoji venkova. Zpráva nazvaná Budoucnost venkova v nových členských státech střední a východní Evropy představuje důležitý studijní materiál, v němž je provedena analýza současné situace a výhledů do budoucna. Zpráva vychází z podkladů dodaných odborníky jednotlivých zemí působícími v Síti nezávislých zemědělských odborníků v kandidátských zemích střední a východní Evropy a z regionálních statistik. Rozbor se týká analýzy zemědělského hospodaření a potravinového řetězce, trendů na venkovském pracovním trhu, venkovské infrastruktury i zásad rozvoje venkova a zemědělství a je uzavřen velmi podrobnou typologií venkova.

Tábor - Město Tábor se stalo dalším členem Koalice pro recyklovaný papír, založené sdružením Arnika. Přihlásilo se prostřednictvím internetové stránky kampaně Šetrné papírování. Počet členů Koalice tím dosáhl počtu 27 organizací (z toho 4 firmy a 2 úřady státní správy a samosprávy).
Koalice pro recyklovaný papír je dobrovolnou organizací, jež sdružuje firmy, úřady, občanská sdružení a jednotlivce, kteří - motivováni potřebou zachovat přírodní bohatství a redukovat množství odpadu - používají při své práci v co největší míře recyklovaný papír.
Členové se dále zavazují zavést na svém pracovišti takový systém, který by snížil spotřebu papíru jeho efektivnějším využitím a zaručil sběr starého papíru a jeho třídění. Nepřímo se tím zavazují k podpoře zvyšování poptávky a nabídky po výrobcích z recyklovaných surovin.

Radnice Prahy 10 zřídila takzvanou zelenou telefonní linku s nepřetržitým provozem. Na číslo 267 093 725 mohou lidé kdykoli zavolat své připomínky a podněty k čistotě a k likvidaci odpadů na území desáté městské části, oznámil  mluvčí radnice Jan Charvát. Své připomínky mohou občané zasílat také formou SMS na telefonní číslo 736 499 364. Podle starosty Prahy 10 Milana Richtra se podněty mohou týkat prakticky čehokoliv. Od upozornění na černou skládku až po úklid kolem kontejnerů na tříděný odpad.

Pardubický kraj chce pomoci Brněnci na Svitavsku s dlouho odkládanou výstavbou čistírny odpadních vod. Obec podala již čtvrtou žádost o státní dotaci, její kladné vyřízení je však podle zástupců kraje ohroženo nedostatkem peněz. Rada kraje pověřila hejtmana Romana Línka k jednání s ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem o udělení výjimky na získaní finanční podpory na tuto akci. Kraj by udělil obci dotaci pět procent z celkových nákladů podle jeho finančních možností v rozmezí dvou let. Náklady na likvidaci odpadních vod mohou přitom přesáhnout 100 milionů korun a dalších přibližně 80 milionů korun by stálo napojení dalších obcí, včetně Březové nad Svitavou.

Metropole rakouské spolkové země Štýrsko - Štýrský Hradec (Graz) - a okres Voitsberg se rozhodly bojovat proti vysoké koncentraci prachových částic v ovzduší snížením maximální povolené rychlosti pro automobily. Nařízení bude platit celý měsíc březen. V dotčených oblastech se maximální povolená rychlost na dálnicích snížila na 80 ze všeobecně platných 130 kilometrů v hodině. To se týká 13 kilometrů dlouhého úseku dálnice A2, jakož i šesti kilometrů dálnice A9, jež vede ze severu na jih země. Mimo města předpis omezil povolenou rychlost na nejvíce 70 kilometrů v hodině a v stanovených obcích kromě hlavních ulic na 30 kilometrů v hodině (dosud 100, respektive 50 kilometrů v hodině). Motoristé se musejí připravit na to, že pokud po vybraných silnicích nebudou jezdit pomaleji, patrně se nevyhnou pokutám. Policie totiž rozhodla, že dodržování nového předpisu bude přísně kontrolovat.

Brno Jedním z prvních hostů posledního dne potravinářských veletrhů na brněnském výstavišti byl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. \"Řada z vystavovatelů jsou prvovýrobci, sbírám informace o jejich poznatcích a problémech při jejich podnikání v souvislosti ochranou životního prostředí,\"řekl. V nejbližších dnech sedmatřicetiletého Ambrozka čeká i jedna osobní událost, přírůstek do rodiny.\"Možná to bude už o víkendu. Snad to ovlivní úplněk,\"odpověděl na dotaz Rovnosti. I když ví, zda to bude chlapec nebo děvče, nechtěl předem nic víc prozradit. S manželkou Monikou mají už dvouletou dceru Magdalenu. Ministr se zatím nerozhodl, jakým vínem oslaví tuto událost. Musí však být vyrobeno ekologicky.

Přibližně 1300 potravinářských firem bude muset mít nejpozději do 30. října 2007 takzvané integrované povolení provozu. Vydává je příslušný krajský úřad poté, co spolu s dalšími institucemi posoudí možný negativní vliv příslušné výroby na životní prostředí. Průměrná doba zpracování žádosti je 182 dnů, proto ji odborníci doporučují podávat nejpozději do léta 2006. Vyplynulo to ze semináře o integrované prevenci a omezování znečištění na potravinářském veletrhu Salima, který od pátku do včerejška proběhl v Brně.

DALŠÍ OBCE BOJUJÍ PROTI DÁLNICI PŘES ČESKÝ RÁJ
O dalších pět obcí se rozrostl svazek měst a obcí, které bojují proti dálnici přes Český ráj. Smlouvu o společném postupu podepsala zastupitelstva Valdic, Soběrazi, Dílců a Podůlší na Jičínsku a připojit se chystá také Hrubá Skála na Semilsku. Ve svazku S.O.S. Český ráj tak bude 14 obcí. Obce sjednotila místní občanská sdružení, která zhruba před rokem začala proti chystané čtyřproudé rychlostní komunikaci R35 mezi Kozákovem a Troskami vystupovat. Sdružení postupně oslovila obce, jež by dálnice protnula, nebo je těsně míjela. S dálnicí přitom nesouhlasí také Radim a Turnov, které zatím ve spolku nejsou. Zelenou by silnici daly jen tři obce.

STÁT PROSAZUJE LIKVIDACI AUTOVRAKŮ
Na ekologických linkách končí minimum autovraků. Dlouholetý problém přiměl úřady zpřísnit dovozy ojetých vozidel. Nejpozději od května zaplatí dovozci pět tisíc korun za každé staré vozidlo. Poplatku se vyhnou pouze ti, kteří prokáží, že emisní limity dováženého vozidla splňují normy pro nové auto stejné kategorie. Ministerstvo životního prostředí předpokládá, že na poplatcích vybere asi 300 miliónů korun. Peníze půjdou na účet Státního fondu životního prostředí, který pak bude přispívat na likvidaci autovraků. Každoročně se z evidence vyřadí asi 240 tisíc vozidel, k ekologické likvidaci se jich však dostane pouze zhruba 15 procent. Od roku 2006 musí republika využívat 85 procent z průměrné váhy autovraku. Některé části vozidla se mohou použít na náhradní díly, jiné recyklovat.

LIDÉ V ČR PODPORUJÍ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY
Většina obyvatel podle ekologů z Hnutí Duha podporuje stavbu větrných elektráren na úkor jaderných či uhelných. Se stavbou nových větrných elektráren souhlasí přibližně 70 procent Čechů. Proti se vyjádřilo asi 20 procent oslovených respondentů. Ministr průmyslu Milan Urban ale upozorňuje, žeČR se bez jaderných a hnědouhelných elektráren v budoucnu neobejde. Průzkum potvrdil, že veřejnost považuje snižování exhalací a podporu alternativních technologií za důležité. Hlavním argumentem proti stavbě těchto elektráren je značný zásah do vzhledu krajiny. Díky novým technologiím však nejsou moderní větrné elektrárny hlučné. Větrné elektrárny představují zdroj příjmů pro venkovské obce a příležitost pro český strojírenský průmysl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů