Čtvrtek, 28. března 2024

Auta budou jezdit na pšenici

Auta budou jezdit na pšenici
Zní to jako pohádka. Obilnáři v regionu by mohli mít zajištěnou prosperitu.

FRANTIŠEK PRCHAL

Kolín - Kolín se objevuje spolu s jihočeskou Blatnou mezi jedněmi z mála míst v republice, kde by mohl stát závod na výrobu bioethanolu, kvasného lihu z obilí. Nový závod by poskytl obživu obilnářům nejen na Kolínsku, ale i Nymbursku a Kutnohorsku.

\"Máme zpracovaný projekt na výstavbu závodu na výrobu bioethanolu v průmyslové zóně na Šťáralce v Kolíně. Čekáme, jaké budou podmínky státního výběrového řízení pro jeho stavbu,\" řekl výrobně technický ředitel Biofermu Lihovaru Kolín Ivoš Peer. Kvasný líh se používá jako příměs do benzinu, čímž se v něm snižuje podíl látek znečišťujících životní prostředí. Český stát se zavázal, na základě přijetí Kjótského protokolu a směrnic Evropské unie, vyrábět do roku 2005 dvě procenta a do roku 2010 šest procent paliv z obnovitelných zdrojů.

\"Závody by měly stát v obilnářských oblastech, v tom je naše šance,\" řekl Peer. Podle projektu by v Kolíně zaměstnali padesát až sedmdesát lidí. Denně by zpracovávali 580 tun obilí.

\"Naší výchozí surovinou by měla být pšenice. Denně bychom vyprodukovali 200 metrů krychlových kvasného lihu,\" uvedl Peer. Pro zemědělce by byl nový závod požehnáním, zajištěný odběr obilí by jim zaručil ekonomickou jistotu.

\"Ta myšlenka výstavby závodu na výrobu kvasného lihu není nová, existovala již za první republiky. Před deseti patnácti lety jsme s ředitelem lihovaru jezdili po světě a zajímali se o takovou výstavbu,\" řekl ředitel kolínské zemědělské agentury Michael Novotný. Úvahy, že by se dodávkami pro závod uživili zemědělci ve třech okresech, považuje za objektivní.

\"K podobným výpočtům jsme také dospěli, když jsme se poprvé zajímali o možnost stavby takového závodu,\" řekl Novotný.

Zdroj: Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů