zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Zdravější a bezpečnější jídlo v rozšířené Evropě – Evropský parlament ke kontrole kvality potravin

11.03.2004
Obecné
Zdravější a bezpečnější jídlo v rozšířené Evropě – Evropský parlament ke kontrole kvality potravin

Po sérii intenzivních jednání se členskými státy přijal dnes Evropský parlament  balík opatření, které se týkají kontroly nezávadnosti potravin a výživy. Vlámský poslanec EP za Zelené Bart Staes k tomu uvedl: „Výsledek dnešního hlasování je významným krokem k systematičtější kontrole produkce potravin co se týče jejich zdravotní nezávadnosti a možných rizik. Je zřejmé, že jsme se konečně poučily z lekce, kterou nám nedávno uštědřily případy šílených krav a kuřata plná dioxinů. Přijatá pravidla zmenší rozdíly v kontrole kvality potravin a umožní větší součinnost jednotlivých členských států EU. Lepší legislativa nám ale přinese zdravější potraviny jedině tehdy, pokud bude její dodržování pravidelně kontrolováno a vymáháno v celé Evropské unii. Bohužel se nám zatím nepodařilo prosadit přísnější trestní postihy pro případy závažného porušování evropského potravinového práva. Členské státy EU totiž nesouhlasí s požadavkem Komise na přísnější sankce, protože tvrdí, že ty  nespadají  do kompetencí EU.“

Poslankyně EP za německé Zelené Hiltrud Breyer, říká: „Abychom zajistili plnou informovanost spotřebitelů, musíme přijmout evropskou směrnici, která přístup k takovým informacím zajistí. Jen tak budou mít spotřebitelé k dispozici všechny údaje o potravinách, které kupují – včetně výsledků oficiálních kontrol.“

Zelení také přivítali rozhodnutí Evropské komise, která konečně souhlasila s tím, že mezi sledovaná témata zařadí  i zacházení se zvířaty. „Kontrola péče o zvířata a jejich ochrana teď bude díky společným zákonům daleko účinnější,“ komentuje tento krok Hiltrud Breyer.

Evropský parlament bude ve svém příštím období od základu reformovat  systém evropských zemědělských dotací. Zelení požadují, aby tentokrát dostalo přednost šetrné hospodaření, nikoli opět velkochovy, chemie a masová produkce, které neberou ohled na spotřebitele.

„Spotřebitel se jen zřídka dozví o postupech, za nichž jsou potraviny produkovány. Běžnou praxí v Evropské unii i u subdodavatelů v jiných částech planety je špatné nakládání s krmivy, používání antibiotik a hormonálních prostředků, ozařování potravin a potravinových přísad. Strana zelených chce proto v Evropském parlamentu hájit zájem občanů na tom, používání antibiotik a hormonálních prostředků bylo radikálně  omezeno, a aby bylo s krmivy odpovědněji nakládáno. Chceme, aby potraviny byly značeny srozumitelně a přesně. Spotřebitel musí mít možnost zjistit, jak byla zelenina vypěstována a jakých chemikálií k tomu bylo použito,“ dodává lídr Strany zelených pro volby do Evropského parlamentu Jakub Patočka.

Kontakt:

Jakub Patočka, lídr SZ pro volby do Evropského parlamentu, tel.: 603 289 644

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845

Helmut Weixler, tiskový mluvčí Frakce zelených v EP, tel.: 0032  2284 4683

TISKOVÁ ZPRÁVA STRANY ZELENÝCH

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
E-expert, spol. s r.o.
26
10. 2017
26-27.10.2017 - Konference
Hotel SOREA MÁJ, Liptovský Ján, Slovensko
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí