Čtvrtek, 28. března 2024

Chemičky investují do výroby i ekologie

Chemičky investují do výroby i ekologie
Chemické továrny v Česku investují do modernějších výrob i jejich intenzifikace stovky miliónů korun ročně. Podobné sumy zaplatily ovšem také v posledních letech za opatření, která sníží zatížení životního prostředí. Většina chemiček se navíc připojila k programu Responsible Care - odpovědné podnikání v chemii, které od nich takové chování vyžaduje.
Jediný tuzemský výrobce aromatických chemikálií Deza Valašské Meziříčí, který je součástí Agrofert holdingu, loni investicí 450 miliónů korun zvýšil o čtvrtinu na 29,9 tisíce tun produkci ftalanhydridu, který se používá například pro výrobu změkčovadel, pigmentů, pryskyřic a chemikálií ve farmacii. \"Původní výroba byla zastaralá. Použili jsme nejlepší dostupnou technologii. Je to hlavně investice do budoucna,\" uvedl technický ředitel firmy Ivo Hanáček.
Loni firma dokončila také zhruba rok trvající modernizaci výroby naftalenu za 250 miliónů korun. Podnik, který drží logo Responsible Care, investoval v letech 1992 až 2002 do obnovy, modernizace a rozšíření výroby celkem 3,5 miliardy korun. Do výroby fenolů investoval 600 miliónů korun, do rekonstrukce teplárny 465 miliónů korun.
Fatra Napajedla, která je součástí společnosti Aliachem, investovala v letech 2001 až 2002 400 miliónů korun do nové výroby paropropustných fólií, které se používají například u dětských plen nebo ve zdravotnictví. Na investici přispěl osmdesáti milióny stát, zbytek tvořil úvěr a vlastní zdroje firmy. Nová technologie přinesla 25 nových pracovních míst. Paropropustných fólií se ve fatře vyrobí na tři a půl tisíce tun ročně, největšími odběrateli jsou Švýcarsko, Španělsko a Polsko.
Také největší český výrobce anorganických pigmentů Precheza Přerov, rovněž z holdingu Agrofert, investoval loni do rozšíření výroby svého klíčového produktu - titanové běloby. Její prodej činí asi 80 procent obratu firmy. Produkci tím zvýší o šest tisíc tun. Celkově loni investoval 186 miliónů korun a stejnou sumu investoval podnik již v roce 2002. O rok dříve modernizoval výrobu kyseliny sírové. Z celkové sumy investic za posledních pět let 1,291 miliardy uvádí Precheza 266 miliónů korun jako takzvaně ekologické investice.
Podnik je také držitelem loga o odpovědném podnikání v chemii. \"Do těchto akcí nelze zahrnout pouze rekonstrukce čistírny odpadních vod, ale například také zvýšení výroby, které neznamená větší zatížení vod či větší podíl emisí,\" řekl Petr Tolar z Prechezy.
Do programu Responsible Care se za posledních deset let přihlásily desítky chemických továren. Dobrovolný závazek znamená, že firmy se snaží o koncepci nejen v ochraně životního prostředí, ale i bezpečnosti práce nebo komunikace s veřejností.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů