Pátek, 29. března 2024

Děkan Číhalík rezignoval kvůli orchidejím

Děkan Číhalík rezignoval kvůli orchidejím
Lékařská fakulta olomoucké Univerzity Palackého nemá děkana. Šéf fakulty Čestmír Číhalík, který byl nedávno během dovolené odsouzen novozélandským soudem k pokutě za nedovolené trhání vzácných druhů rostlin, včera akademickému senátu oficiálně vysvětlil svoji verzi a poté rezignoval.
\"Jméno univerzity je vláčeno, není dobré, abych zůstával ve funkci děkana. Já jsem chybu udělal. Nikdy jsem se ale nedopustil ničeho, co by mohlo být vykládáno jako poškození dobrého jména olomoucké alma mater,\" uvedl Číhalík, který veřejně předal rektorce svoji rezignaci. Ta ji přijala. \"Nechtěli jsme prodlužovat situaci, která neprospívá fakultě i univerzitě,\" řekla rektorka Jana Mačáková. \"K pochybení došlo, je otázka, v jaké míře,\" dodala.
Mnozí členové senátu fakulty byli rezignací zaskočeni. \"Nesouhlasím s tak lehkou rezignací, pravda může být ještě prokázána. Je to stejná situace jako na Novém Zélandu: kolega přistoupil na to, že je vinen, aby se mohl vrátit domů. Nyní se snaží bránit fakultu tím, že odejde. Je to účelové!\" řekl primář ARO Oldřich Marek.
Vlastními slovy popsaný příběh lékaře s hobby profesionálního botanika včera poslouchala zcela zaplněná aula jeho fakulty. Číhalík podrobně popsal cestu, zatčení, soud i fakt, proč a odkud vzali s sebou některé části rostlin. \"Mnohé jsou na místě těžko určitelné, musí se zjistit teprve pod mikroskopem, jaký je to druh. Rostliny jsme sbírali u silnic a neublížili jsme jim,\" řekl. Více než stovka studentů i pedagogů mu na závěr zatleskali.
\"Pan děkan dal impuls mnohým jiným i v politice, když odstoupil,\" míní profesor Vladimír Král. \"Udělal dobře, že rezignoval,\" soudí i Jan Spurný z 3. ročníku fakulty.
\"Znám ho jako čestného chlapa, který se s kytkami mazlí. Nikdy by je nepoškodil ani nepašoval. Rezignace bylo ale jediné možné řešení, aby se očistil,\" míní také Jan Hálek, který nyní do voleb povede Číhalíkovu fakultu.
O tom, zda by měl děkan odejít, či ne, debatovala škola, ale i lidé již dlouhé týdny. Poté, co skupina signatářů zveřejnila na internetu petici za jeho odvolání. Číhalík je poté, co se minulý týden po návratu nervově zhroutil, stále na neschopence v péči psychiatra. O odchodu z fakulty neuvažuje, podal však odvolání proti soudu na Novém Zélandu. Je přesvědčen, že jeho odsouzení je mezi vědci světový precedens. \"Porušil jsem úmluvu CITES, ale zatím nikdy jeden botanik nevinil druhého, že si vzal položku pro vědecké účely.\"
Za to, že porušil Úmluvu o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), přijde o post také Jindřich Šmiták, který byl odsouzen s olomouckým děkanem. Je totiž inspektorem České inspekce životního prostředí, která v Česku prosazuje úmluvu do praxe. O tom, na jakém místě bude dál pracovat, nebo zdali z instituce odejde, se rozhodne na konci týdne.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů