Středa, 24. dubna 2024

Nechtěné vepřové v krmivu

Nechtěné vepřové v krmivu
\"Chybička\" se vloudila: těla tří geneticky upravených prasat skončila v krmivu pro jiná zvířata. Stalo se ve výzkumné firmě TGN Biotech v kanadském Quebeku. Provinilci sice tvrdí, že k žádnému zdravotnímu riziku nedošlo, nicméně případ prokázal další selhání bezpečnostních pravidel.
Firma TGN Biotech chová prasata, do jejichž těla výzkumníci v laboratoři uměle dodávají cizí geny. Díky tomu se ve spermatu kanců vytvářejí bílkoviny, které se používají pro výrobu léků.
Zmíněná tři zvířata byly prasnice, které samozřejmě požadované sperma nevytvářejí, avšak měly v těle rovněž pozměněnou DNA. Měly proto po porážce skončit ve spalovně, ale řidič se spletl a odvezl je do běžné kafilérie. Tam se mršiny přidaly k dalším zbytkům z jatek, z nichž se vyrábí masokostní moučka pro krmení hospodářských zvířat.
Když se na chybu přišlo, veterináři zabavili 800 tun masokostní moučky, do níž se mohla dostat těla genově upravených prasat. Nicméně osm tun už stejně hospodářská zvířata spořádala.
\"Teplota při výrobě masokostní moučky pravděpodobně všechnu DNA zničí,\" řekl šéf firmy TGN Biotech Jean-Francois Huc časopisu New Scientist. Není ani příliš pravděpodobné, že by se pozměněné geny z krmiva mohly zapojit do činnosti organismu krmených zvířat. Avšak předpisy z bezpečnostních důvodů nepovolují pouštět maso genově upravených prasat do potravního řetězce.
Ekologické skupiny, mezi nimi i mezinárodní organizace Greenpeace, kritizovaly kanadskou vládu a biotechnologický průmysl za nedostatečnou kontrolu neschváleného genetického materiálu.
Nebylo to v Kanadě ostatně poprvé. Před dvěma lety se těla jedenácti genově upravených selat z univerzity ve městě Guelph poblíž Toronta dostala do krmiva pro drůbež.
A v roce 2001 si v USA dokonce na mase z genově upravených zvířat pochutnávali lidé. Tehdy zaměstnanec Floridské univerzity ukradl tři zabitá pokusná prasata a předal je řezníkovi, který z nich připravil a rozprodal klobásy. Pracovníci univerzity poté oznámili, že každé zabité pokusné zvíře budou nyní stříkat barevným sprejem, aby bylo jasné, že není určeno k jídlu.
Ve firmě TGN Biotech mají bezpečnostní pravidla zdánlivě několikanásobně jištěná: zmiňovaná zvířata měla identifikační tetování, visačky v uchu a ještě mikročipy v těle. Řidič vozu, který jejich těla odvážel, si však ničeho z toho vůbec nevšiml...
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů