Čtvrtek, 28. března 2024

Hastrmani protestovali proti zatopení Nových Heřminov přehradou

Hastrmani protestovali proti zatopení Nových Heřminov přehradou

PRAHA – „Pochod hastrmanů za zachování Nových Heřminov“ je název happeningu, který dnes dopoledne zorganizovalo sdružení Arnika v rámci Měsíce vody. Hastrmani se sešli v 10:30 u břehu Vltavy vedle Štefánikova mostu a odtud zamířili průvodem k ministerstvu zemědělství (MZe). Tam se rozestoupili a vyvěsili transparenty „Rybám vodu, lidem domov a nebo naopak??“ či kresbu vodníka sedícího na komínu zatopeného domu s nápisem „Kde domov můj?“. Arnika tak chtěla poukázat na nejistý osud obyvatel Nových Heřminov, jejichž domy by mohly zmizet pod hladinou plánované přehrady.

Jak by takový proces vypadal, demonstroval před budovou MZe tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička, když ve sklenici symbolicky zatopil vodou jeden z heřminovských domků. „Považujeme tento den za dobrou příležitost upozornit na fakt, že Novým Heřminovům hrozí zatopení protipovodňovou přehradou  a zdůraznit, že existují i jiná, alternativní protipovodňová opatření, šetrnější ke krajině i lidem,“ vysvětluje Lenka Daňhelová ze sdružení Arnika Ostrava.

Před budovu ministerstva poté vyšel vedoucí oddělení vnější komunikace Ing. Hugo Roldán, kterému zástupci Arniky (samozřejmě v hastrmanském) předali petici Za záchranu Nových Heřminov, pod kterou je již 4060 podpisů. „Věříme, že ministerstvu nebude lhostejný názor čtyř tisíc lidí, kteří považují přehradu v Nových Heřminovech za velmi nerozumné a zbytečně drahé řešení. Doufáme, že se ministerstvo přikloní k jinému protipovodňovému opatření, které by se zabývalo ochranou celého toku Opavy a ne jen několika málo obcí. Stanovisko MZe bude totiž důležité pro následující rozhodnutí vlády zda přehrada bude či nikoliv,“ uvedl Marek Jehlička.

Ing. Hugo Roldán sdělil, že pro jeho úřad bude zásadní stanovisko zastupitelů Moravskoslezského kraje. „Hlavně lidé, kteří tam žijí, musejí sdělit, jestli tam přehradu chtějí či nikoliv,“ konstatoval Roldán. „Je ovšem důležité si uvědomit, že v krajském zastupitelstvu sedí jiní lidé než ti, o jejichž obci se hovoří. Nehledě na to, že stavbu přehrady kraj financovat nebude,“ reagoval Jehlička.

Ministerstvo zemědělství podle Roldána nepreferuje výstavbu přehrady, ale takzvaného suchého poldru. „Mezi poldrem a přehradou je velký rozdíl. Úloha poldru by byla retenční, což znamená, že by zadržel vodu v případě povodní. Je ale pravda, že i výstavba poldru by znamenala likvidaci Nových Heřminov,“ řekl Roldán.

„Poldr by neměl tak ničivé důsledky pro přírodu jako přehrada. To je pravda. Pokud ovšem jeho výstavba připraví o domov desítky lidí v Nových Heřminovech a bude znamenat zničení obce, nemůžeme s takovým řešením souhlasit. Víme, že existují cesty, jak Nové Heřminovy zachránit a přitom ochránit před povodněmi více lidí než to dokáže přehrada. Dokument, který tyto způsoby řešení navrhuje, jsme již předali hejtmanovy Moravskoslezského kraje a seznámíme s ním i ministerstvo zemědělství, aby mělo při svém rozhodování všechny relevantní informace,“ uzavřela vedoucí kampaně Za záchranu Nových Heřminov Lenka Daňhelová.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů