Pátek, 19. dubna 2024

Obec Holovousy nechala vyvézt toxické bahno na pole, ministerstvo potvrdilo porušení zákona

Obec Holovousy nechala vyvézt toxické bahno na pole, ministerstvo potvrdilo porušení zákona

HRADEC KRÁLOVÉ/HOLOVOUSY – Bahno kontaminované toxickými pesticidy (DDT)(1) a těžkými kovy (měď(2), rtuť(3), zinek(4)) vytěžila firma POPR z holovouského rybníka, a v rozporu se zákonem jej odvezla do nedalekého lesa a na zemědělskou půdu. Na problém upozornili místní občané, kteří se obrátili se na Českou inspekci životního prostředí a posléze i na Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika. Firma i obec Holovousy vinu dlouhé měsíce popíraly. Ministerstvo životního prostředí ale potvrdilo porušení zákona. Společnost POPR musí zaplatit pokutu a vyvozit toxické bahno na zabezpečenou skládku. Problém vznikl při rekonstrukci návsi.

„Jsem ráda, že obec nechala zrekonstruovat celou náves. Vyvážení toxického bahna do lesa za vsí mě ale vyděsilo,“ říká místní obyvatelka Irena Vrbatová. Ta věděla, že sediment je kontaminovaný, protože toxické látky do rybníka unikaly z pozemků Výzkumného ústavu ovocnářského. Když pak Vrbatová viděla, jak firma POPR bagruje toxické bahno a odváží ho do lesa za obcí, zavolala na Českou inspekci životního prostředí. „Prostředí kolem Holovous je čisté, mnoho obyvatel navíc čerpá vodu ze studní. Bála jsem se, že toxické látky ohrozí podzemní vody a naše zdraví,“ říká paní Vrbatová. Za svou aktivitu si vysloužila sérii pomlouvačných článků v obecních novinách. Obec ji nařkla ze závisti a osobních zájmů.
Česká inspekce životního prostředí udělila firmě POPR nejdříve pokutu za ohrožení vod. S firmou bylo vedeno i správní řízení o pokutě za protizákonné nakládání s odpady. Firma se proti pokutě odvolala s tvrzením, že toxické bahno není odpad a že jednala na základě pokynů obecního úřadu. Ministerstvo životního prostředí však dalo zapravdu inspekci a potvrdilo, že společnost musí zaplatit pokutu 85 tisíc korun a bahno převozit ze všech pozemků na zabezpečenou skládku odpadu. Mělo by se tak stát nejpozději do konce dubna.
Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika kritizuje především postup obecního úřadu . „Obec si musela být dobře vědoma toho, že příkazem vyvést toxické bahno do lesa porušuje zákon. Místo uznání vlastní chyby však začala napadat místní občany, kteří se báli znečištění podzemních vod. Projekt počítal s odvozem bahna na skládku, jenže obec chtěla zřejmě ušetřit. Firma POPR by nyní mohla peníze, zaplacené na pokutách, vymáhat po holovouském obecním úřadu,“ řekl Skalský
Rekonstrukci návsi nazvanou „Návrat holovouských malináčů“ podpořila téměř třemi miliony korun Evropská unie v rámci programu SAPARD. Vzhled návsi se dnes blíží stavu v roce 1903. Součástí projektu bylo odbahnění rybníka kontaminovaného těžkými kovy a pesticidy z místního Výzkumného ústavu ovocnářského.

Příloha:

(1) DDT: Na hmyz působí DDT jako kontaktní a požerový nervový jed. Většina organických pesticidů jako DDT, dieldrin ad. byla již v Evropě a USA zakázána. U člověka poškozuje játra a může zapříčinit jejich rakovinu. Způsobuje dočasné poškození nervového systému. Poškozuje hormonální a reprodukční systém člověka, omezuje reprodukční schopnosti.

(2) Měď – Může negativně ovlivnit vývoj plodu.

(3) Rtuť – Rtuť je velmi toxická látka, jejímž vlivem dochází ke zničení či porušení struktury bílkovin v buňkách. Organické sloučeniny rtuti mají mimořádně velkou schopnost kumulovat se v organismech a přenášet se dále potravním řetězcem. Tato schopnost byla příčinou hromadných otrav, ke kterým došlo např. v zátoce Minamata (Japonsko), v prefektuře Niigata (Japonsko), či v Iráku.
Rtuť se do těla dostává vdechováním, zažívacím traktem a difúzí pokožkou. Z těla se vylučuje až několik let. Byla nalezena například i v mléce kojících žen, které byly v kontaktu s tímto kovem.

(4) Zinek – Může způsobovat chudokrevnost a řídnutí kostí.

TISKOVÁ ZPRÁVA CENTRA PRO PODPORU OBČANŮ SDRUŽENÍ ARNIKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů