Čtvrtek, 28. března 2024

Zastupiteli hrozí pokuta za pokácené stromy

Zastupiteli hrozí pokuta za pokácené stromy
Louny - Divit se nestačili pracovníci odboru životního prostředí lounské radnice, když v minulých dnech přišli zkontrolovat počet pokácených stromů na městském koupališti. Namísto povolených osmi totiž našli 14 pařezů po poražených stromech.
\"Kácení si objednal nájemce koupaliště, společnost Barokní špitál,\" uvedla v pátek Věra Matějková z odboru životního prostředí Městského úřadu Louny. O pokácení stromů, poškozených při loňské vichřici, požádal majitel společnosti Josef Klesal již loni na podzim. Větve z poškozených stromů podle něj ohrožovaly návštěvníky.
Radnice proto zkontrolovala stav několika stromů a ještě požádala o odborný posudek ústeckou Agenturu ochrany přírody a krajiny. \"Po konzultacích bylo rozhodnuto, že pokáceno bude sedm nemocných topolů a jeden suchý strom,\" řekla Věra Matějková. Pracovníci odboru životního prostředí ve snaze předejít nedorozumění ještě před termínem kácení určených osm stromů označili. Přesto při následné kontrole nalezli o šest pařezů víc, než měli. Podle Matějkové padly pod pilami dřevařů navíc i olše, mladé kaštany a jasany.
Podnikatel Josef Klesal, který je i členem zastupitelstva města, nebyl v pátek k zastižení, aby mohl poskytnout našemu deníku vyjádření k záležitosti. Přestupek vůči ochraně přírody není ze strany společnosti první. Před dvěma lety nechala firma na pozemku staré městské vodárny zase vykácet vrby, v nichž hnízdil přísně chráněný ledňáček. Přitom pozemek je až dosud zcela opuštěn a bez rozumného využití.
\"Radnice zahájí správní řízení. Za neoprávněné kácení stromů v majetku města hrozí nájemci koupaliště pokuta až 500 tisíc korun,\" uvedla tajemnice Městského úřadu Louny Renáta Čapková. Podle ní je neoprávěné kácení stromů závažným porušením platných pravidel.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů