Čtvrtek, 18. dubna 2024

Miliarda pro ekologické zemědělství

Miliarda pro ekologické zemědělství
Praha - České ekologické zemědělství by mělo v následujících třech letech získat na dotacích téměř miliardu korun. Na podstatně velkorysejší podpoře než dosud se totiž vedle našeho státu bude podílet také Evropská unie.
Zatímco v roce 1998 získali ekologicky hospodařící rolníci 48,9 milionu korun, loni to již bylo 231 milionů korun. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství.
Za šest let dosáhly dotace pro ekologické zemědělství celkem 800 milionů korun. Česká republika má podle údajů ministerstva bezmála šest procent půdy, která se využívá bez použití průmyslových hnojiv a pesticidů. V zemích Evropské unie dosahuje průměr asi čtyř procent. To je pro české zemědělce výhodou. Ministerstvo to považuje za velmi dobrou startovací čáru pro zajímavou produkci budoucího exportu.
Tuzemské předpisy na výrobu biopotravin jsou v porovnání s některými státy Evropské unie dokonce ještě přísnější. Platí to zejména o požadavku naprosté absence chemických prostředků, jež některé státy Evropské unie při ekologickém zemědělství v určitých malých množstvích povolují. Kontrolu biopotravin ve smyslu příslušného zákona provádí v České republice nezisková nevládní organizace KEZ.
Zdravotní nezávadnost našich biopotravin, smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost, ale i úplnost a správnost označení s datem použitelnosti kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nemá však v kompetenci posuzovat, zda jsou poživatiny oprávněně označeny \"bio\" či \"eko\". Příslušné parametry pro vydání osvědčení o biopotravinách stanovuje zákon o ekologickém zemědělství, který platí od 1. ledna roku 2001.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů