Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Reaguji na článek Pavla Barocha Češi sice vytřídí stále více odpadu, pro Evropu je to však málo (HN 21. února). Třídění odpadů je jen jedním z předpokladů řešení problému. Dalším důležitým stupněm je jejich využití. Je to opakovaná recyklace, bez níž by třídění nemělo význam. Nové technologie hlavně ve stavebnictví využívají ve velké míře stavební chemii, která vytváří různá pevná souvrství, z kterých postupně vzniká směsný stavební odpad. Kvůli velkému podílu organického materiálu je takový odpad téměř nerecyklovatelný.
Děláme-li si starosti s tříděním a recyklací obalů, měli bychom k tomu připojit tyto nové směsné stavební odpady, které již začínají vznikat z dříve zateplených domů, jejichž životnost končí. Je proto potřeba, aby se již nyní státní orgány touto situací zabývaly. Bude zřejmě nezbytné prověřit stavební technologie a vyčlenit ty rizikové. Stejně jako se podílejí původci obalů na jejich likvidaci, by se měli podílet i původci stavebních směsných odpadů, které se nedají použít jako stavební suť, na jejich recyklaci a likvidaci. Zvlášť pokud se jedná o odpad organický.

Je načase, aby Ministerstvo životního prostředí, které je proti stavbě jezů na Labi, uveřejnilo podrobnou mapu úseku Labe od Střekova po Dolní Žleb a na ní vyznačilo všechna místa chráněných živočichů a rostlin ohrožených hladinou vody po výstavbě jezů.
Až do Děčína po obou stranách řeky vedou silnice a železniční tratě. Je tím vlastně vytvořen samostatný koridor. Pod Děčínem, kde se labské údolí výrazně zužuje, vede železniční trať jen po levém břehu a silnice jen po pravém břehu. Nikde není zmínka o případném překládání silnice. Je škoda, že Ministerstvo životního prostředí nevydalo zprávu o škodách na životním prostředí v této lokalitě při povodních v roce 2002. Je totiž málo pravděpodobné, že by zmiňované ohrožené druhy žily ve vysoce zatíženém a úzkém koridoru mezi řekou, tratí a silnicí.
AUTOR: Míla Urban, Říčany

Ekologické zemědělství by mělo v následujících třech letech získat na dotacích téměř miliardu korun. Na podstatně velkorysejší podpoře než dosud se totiž bude podílet i Evropská unie. Zatímco v roce 1998 získali ekologicky hospodařící rolníci 48,9 miliónu korun, loni to již bylo 231 miliónů. Podle údajů Ministerstva zemědělství dosáhly za šest let dotace pro ekologické zemědělství celkem 800 miliónů korun. Česká republika má podle údajů ministerstva bezmála šest procent půdy, která se využívá bez použití průmyslových hnojiv a pesticidů.

Brněnský pracovník České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jindřich Šmiták, jehož nedávno potrestala novozélandská justice za pokus o nedovolený vývoz orchidejí, svému zaměstnavateli v pátek sdělil, že nehodlá dobrovolně odejít.
Právu to potvrdil sám Šmiták, jenž byl odsouzen k pokutě ve výši 138 000 korun společně s dnes již bývalým děkanem Lékařské fakulty Palackého univerzity v Olomouci Čestmírem Číhalíkem. Šéf inspekce v Brně Oldřich Sapoušek sesadil inspektora Šmitáka do funkce kontrolora, pravděpodobně bude mít nižší plat. O jeho případném setrvání na místě inspektora definitivně rozhodne ředitel ČIŽP v Praze.
\"Zatím neuvažuji o hledání jiného místa, nemám však obavy, protože jsem rovněž soudním znalcem v dendrologii i v dalších oblastech ochrany přírody,\" říká původně lesní inženýr Šmiták. Jeho kolegové mu prý drží palce, nemohou však proti nadřízeným nijak vystoupit.
\"Nejraději by uvítali návrat do původního stavu, protože máme teď mnoho úkolů a je nás málo. Pokud odejdu z oddělení, budou těžko zvládat,\" dodal jeden z mála brněnských expertů na stromy, kterých v Brně i na jiných místech mnoho zachránil. Necítí se v depresi, jak uvádějí některé zdroje, ale vezme si v nejbližších dnech zdravotní dovolenou k odpočinku.

Jindřich Šmiták, který byl na Novém Zélandu odsouzený k pokutě za to, že se pokusil vyvézt ze země orchideje, nechce opustit práci v brněnské pobočce České inspekce životního prostředí. Vedení pobočky se chtělo se Šmitákem domluvit na ukončení pracovního poměru dohodou, protože podle českých zákonů nelze nikoho propustit za trestný čin, který spáchal v cizí zemi. Šmiták bude nyní dělat práci, při níž nepřijde přímo do styku s institucemi, které inspekce kontroluje.
Druhý potrestaný Čestmír Číhalík už rezignoval na funkci děkana lékařské fakulty v Olomouci, zaměstnancem však zůstává i nadále.

EKOLOGICKÁ DAŇ BY MOHLA SNÍŽIT ZDANĚNÍ PRÁCE
Zdanění práce se možná sníží od roku 2008, kdy budou zavedeny daně z energie. Takzvané ekologické daně z elektřiny, uhlí, koksu a plynu musí ČR zavést kvůli EU. Vláda však nechce zvyšovat celkovou daňovou zátěž, a proto zvažuje, že by mohla snížit právě zdanění práce. Pokud to umožní stav veřejných financí, mohla by se podle premiéra Špidly v budoucnu ještě snížit základní sazba daně z přidané hodnoty. Již od letošního května poklesne DPH z 22 na 19 procent, snížená sazba zůstane 5 procent. Premiér připustil i případné další přesuny mezi sazbami, vyloučil však možnost zavedení jediné sazby, která by podle něj byla sociálně nespravedlivá.

BRITÁNIE POVOLÍ GENETICKY UPRAVENOU KUKUŘICI
Britská ministryně životního prostředí Margaret Beckettová v parlamentu oznámila, že vláda souhlasí s komerčním pěstováním jedné geneticky modifikované plodiny. Konkrétně jde o zvláštní druh krmné kukuřice. Proti povolení geneticky upravených plodin vystupuje celá řada politiků a různých organizací. Vláda, ještě než rozhodla, podrobila pěstování geneticky modifikované kukuřice řadě testů, které trvaly několik let. Zemědělci, kteří dostanou povolení, musejí s kukuřicí nakládat naprosto stejně jako vědci během testů a musejí zaručit, že nezpůsobí žádný negativní dopad na životní prostředí. Navíc držitelé licence se budou muset chovat podle přesně daných pravidel upravujících jejich spolužití s těmi zemědělci, kteří budou pěstovat normální, geneticky neupravenou plodinu v okolí.

EU ZAKÁZALA DOVOZ DRŮBEŽE A PTACTVA Z KANADY
Evropská unie zakázala dovoz veškerých drůbežích produktů a ptactva z Kanady poté, co jedna z kanadských provincií potvrdila výskyt vysoce nakažlivé ptačí chřipky. Zákaz se vztahuje na drůbeží produkty, živá kuřata, krůty, pštrosy a divoké lovné ptactvo. Evropa zakázala dovážet z Kanady také vejce určená pro reprodukci i spotřebu, zákaz se vtahuje i na domácí mazlíčky z řad ptáků.

Praha Ministr životního prostředí Libor Ambrozek tvrdí, že Ostrava i celý kraj mají pro návštěvníky mnoho zajímavého - třeba památky, turistické podmínky a zachovalé lesy, kde lze zahlédnout rysa, medvěda i vlka.
\"Většina lidí si Ostravsko spojuje s typickým nářečím místních rázovitých obyvatel, ale stále také s těžbou uhlí, průmyslem a znečištěným ovzduším. V uplynulých deseti letech se však už mnohé zlepšilo,\" říká Ambrozek. Lidé, kteří tuto oblast v poslední době navštívili, podle něj bývají překvapeni rozsahem veřejné zeleně, relativní čistotou prostředí a zachovalou přírodou.
Nějakou dobu však bude trvat, než se výrazné zlepšení prostředí odrazí ve veřejném mínění,\" míní ministr.

Myslel jsem, že Ropák je cena za zhoršení ekologické situace a ne za zlepšení. Byl jsem nominován kvůli připravované stavbě nového radaru nedaleko Mohyly míru na Slavkovsku. Tento radar má několikrát nižší vyzařování než staré ruské radary, kterých je tam teď několik. Odpůrcům stavby jde spíš o estetické cítění. Koule, která tam má být, však bude světle šedá, aby nebyla moc vidět. Když se tam podíváte nyní, spatříte různé kývající se antény. Jde také o finanční, podnikatelské zájmy některých lidí, kterým radar vadí v rozletu. A pokud jde narušování piety slavkovského bojiště - třeba McDonald a benzinová pumpa na blízké Rohlence stojí na francouzském hřbitově. To nikomu nevadí? Když slavně zvítězím, přijdu si cenu převzít a podiskutuju o tom, kdo se nejlépe stará o ekologii. Jestli to není náhodou armáda, jejíž výcvikové prostory jsou z hlediska ekologie v tak dobrém stavu, jako nic jiného v republice.
Pavel Štefka, náčelník generálního štábu

Děčín - Jak to vidím já! aneb Životní prostředí v Děčíně. Tak se jmenuje nová fotografická soutěž, kterou vyhlásilo Ekocentrum Městského úřadu Děčín a Dům dětí a mládeže na Teplické ulici.
\"Soutěž je určena pro amatérské fotografy. Ti mohou soutěžit ve dvou věkových skupinách, a to od sedmi do patnácti a od šestnácti do šestadvaceti let,\" řekla mluvčí Městského ůřadu v Děčíně Romana Silvarová. Dodala, že do soutěže mohou fotografové posílat černobílé i barevné snímky. \"Stanoveny jsou ale minimální a maximální rozměry. Fotografie musí mít alespoň 13 na 18 centimetrů, maximálně 40 na 60,\" doplnila Silvarová. Možné je také soutěžit s fotografiemi netradičních rozměrů, pokud žádná ze stran není mimo minimální nebo maximální rozměry.
Soutěžící si mohou vybrat z následujících témat: pozitivní pohled na životní prostředí v Děčíně, negativní pohled na životní prostředí v Děčíně, životní prostředí v Děčíně - volný námět.
Na zadní stranu fotografie je důležité poznamenat jméno, věk, adresu autora a název. Snímky je možné zasílat na adresu Ekocentra nebo Domu dětí do konce dubna. Veřejnost si bude moct fotografie prohlédnout v děčínské synagoze.

KARLOVARSKÝ KRAJ - Krajská rada nemá nic proti výstavbě linky na recyklaci ojetých plášťů osobních automobilů v areálu věznice v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku.
\"Recyklační linka nebude mít vliv na životní prostředí, takže jsme souhlasili s jejím vznikem,\" uvedla uvolněná zastupitelka Karlovarského kraje Ellen Volavková (ODS), podle které při recyklaci ojetých pneumatik nebude vznikat žádný další odpad.
\"Gumový granulát, ocelový odpad i textilní odpady jsou dále prodejné na trhu,\" uvedla Volavková, podle které má linka společnosti Monstav CZ, s. r. o., ročně produkovat zhruba šest tisíc tun gumového granulátu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů