Čtvrtek, 28. března 2024

Maďaři řeší spor o radar NATO

Maďaři řeší spor o radar NATO
Kopec Zengö v pohoří Mecsek nedaleko maďarského města Pécs patří k oblíbeným turistickým cílům. Je vysoký 682 metrů a leží v chráněné přírodní oblasti. Právě toto místo si ale vybrala Severoatlantická aliance (NATO), aby na něm vystavěla velmi důležitý radar.
Maďarsko se před vstupem do aliance zavázalo vystavět na svém území celkem tři stanice s velikými třídimenzionálními radary, které mají být páteří domácí protivzdušné obrany a zároveň zajišťovat obranu NATO na jihovýchodě Evropy.
Stavba prvních dvou, v pohoří Bükk na severovýchodě Maďarska a v okolí města Békéscsaba na jihovýchodě, probíhá bez problémů. Zda budou všechny stát podle původních plánů už na podzim roku 2006, je však otázkou.

Ekologové a dřevorubci
Když na Zengö minulý měsíc dorazili dřevorubci, aby tam vymýtili stromy pro stavbu, narazili na odpor desítek místních obyvatel, ale i ekologů z celého Maďarska, vycvičených aktivisty hnutí Greenpeace. Ti nejdříve zatarasili cestu na vrch a pak vlastními těly bránili stromy určené k vykácení.
\"Bitva na Zengö\", jak střet nazvala maďarská média, skončila alespoň dočasně porážkou stavitelů a vojáků. Zahájení prací bylo odloženo na neurčito.
Na kopci roste několik unikátních druhů rostlin a ekologové nechtějí, aby se narušilo tamější přírodní prostředí. Místní se zase bojí, že přijdou o oblíbené výletní místo, ohrozí je záření radaru nebo poklesnou ceny jejich nemovitostí.
\"Pro radar jsou vhodnější místa ve Slovinsku nebo v Rumunsku,\" tvrdí organizátor protestního Hnutí občanů za Zengö Tamás Herbert.

Dvojí argumenty
Argumenty odpůrců jsou však problematické. Na vrcholu Zengö například od dob socialismu stojí ohyzdná betonová rozhledna, kterou by kvůli stavbě alespoň rozebrali. Nové radary by navíc nahradily desítky starých sovětských přístrojů, které představují mnohem výraznější ohrožení.
Předpokládaný rozsah zásahů do přírody není znám, protože dokumentace je tajná. Zástupce generálního tajemníka NATO John Colston minulý týden v Budapešti potvrdil že Aliance na postavení radaru trvá.
\"I podle našich analýz je to nejvhodnější místo,\" tvrdí Colston. Ministerstvo obrany označilo za nemorální, aby se nepříjemné povinnosti přesouvaly na jiné země.

Stavba bude pokračovat
Spor o kopec se v této chvíli zdá být na mrtvém bodě.
Ochránci doufají, že podle platných zákonů dřevorubci kvůli protestům promeškali období, kdy mohli stromy vykácet a další příležitost budou mít až po ukončení vegetačního období v říjnu. Tím by pravděpodobně radar nemohl být postaven ve schváleném termínu..
Ministerstvo obrany trvá na výstavbě na původním místě, všude jinde by se totiž pod radar musela postavit navíc i vysoká věž. \"Peníze získané od NATO musíme utratit,\" řekl mluvčí ministerstva Péter Matyuc.
\"Práce bude pokračovat, až k tomu zabezpečíme nezbytné podmínky,\" dodává zástupce vedoucího komunikačního odboru ministerstva István Bocskai. \"Použijeme všechny zákonné možnosti.\"
Autor je redaktorem deníku Sme
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů