Pátek, 29. března 2024

Brána k informacím o EU je už i v češtině

Brána k informacím o EU je už i v češtině

Předseda Evropské komise Romano Prodi a 10 kandidátů na nové komisaře zahájili včera provoz první části internetových stránek o Evropské unii v jazycích nových členských států. Informační portál EU EUROPA, který najdete na adrese europa.eu.int je tak nyní k dispozici i v češtině, slovenštině, slovinštině, estonštině, litevštině, lotyšštině, maďarštině a dalších jazycích nových členských státu Unie. Česká verze portálu EUROPA je na adrese http:// europa.eu.int.

Občané z přistupujících zemí zde nyní získají přístup k základním informacím o cílech EU, jejím historickém vývoji, činnostech a orgánech a institucích ve všech devíti nových úředních jazycích. Mohou se také dovědět více o rozhodovacích procesech v EU a o tom, kde nalézt oficiální dokumenty.

Právní předpisy EU, které jsou na portálu EUROPA k dispozici v současných 11 úředních jazycích, se již překládají do zbývajících jazyků a budou se na stránky postupně přidávat. Ostatní stránky s informacemi obecného rázu budou zpřístupněny v nových jazycích v průběhu května a června 2004.

Na adrese http://europa.eu.int/pol/env/index_cs.htm pak najdete rozhraní, věnované politice EU v oblasti životního prostředí. Zároveň jsou zde odkazy na stránky generálního ředitelství pro životní prostředí (DG Environment), Výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu či informace o možnostech získání grantů a dotací, vypisovaných Evropskou komisí. Řada odkazů zatím stále ještě vede k původním anglickým verzím stránek, ale informace v češtině budou postupně přibývat.

 

Mgr. Eva Veverková

tiskové odd. MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů