Sobota, 20. dubna 2024

Každý desátý hektar má být obhospodařován ekologicky

Každý desátý hektar má být obhospodařován ekologicky

Ekologické zemědělství by mělo Česku získat silnější postavení. Do roku 2010 by se mělo rozšířit na desetinu zemědělské půdy. Akční plán pro rozvoj tohoto způsobu hospodaření včera schválila vláda.
V současnosti je v Česku ekologickým způsobem obhospodařováno asi šest procent zemědělské půdy, což mírně přesahuje průměr v EU.
Rámec podpory ekologického zemědělství pro roky 2004 až 2006 se podle údajů ministerstva zemědělství se pohybuje do jedné miliardy korun, takže potenciálně mohou ekologičtí zemědělci získat na podporách okolo 300 miliónů korun ročně. Loni šlo na podporu tohoto způsobu hospodaření asi 231 miliónů korun, což je téměř pětinásobek proti roku 1998.
Mezi cíle akčního plánu patří vedle rozšíření ekologicky obhospodařovaných ploch i ochrana ekoproduktů před kontaminací geneticky upravenými organismy (GMO), či podporu prodeje biopotravin v tuzemsku i na evropském trhu.
Do budoucna se má většina dotací vyplácet nezávisle na objemu výroby, kvalita produkce dostane přednost před kvantitou. Poskytování podpor bude vázáno na plnění ekologiských standardů, bezpečnosti potravin a pohody zvířat (welfare).

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů