Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Klimatické změny: Všechna ustanovení Kjótského protokolu jsou nyní v EU právně závazná
Desátého března nabylo účinnosti Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady, jímž ve všech členských státech nabývají právní závaznosti všechny zbývající požadavky vyplývající z Kjótského protokolu z roku 1997. Cíle EU a jejích jednotlivých členských států týkající se emisí skleníkových plynů se staly závaznými v roce 2002. Nové Rozhodnutí se hlavně týká způsobu sledování a vykazování emisí v souladu s protokolem. Tímto krokem se všechna ustanovení Kjótského protokolu stávají v EU zákonnou normou, a EU tak znovu potvrdila své celosvětové prvenství v boji proti klimatickým změnám a při realizaci protokolu. Kjótský protokol k Rámcové úmluvě OSN o klimatické změně (UNFCCC) představuje jediný mezinárodní rámec boje proti globálnímu oteplování.

U Hustopečí má být továrna na bioetanol
Zemědělcům na Břeclavsku svitla naděje, že budou moci uplatnit svou produkci obilí při výrobě bioetanolu. Na osmihektarovém pozemku poblíž Hustopečí je ve fázi územního rozhodnutí výstavba nové továrny na zpracování až 500 tun pšenice denně. Náklady na výstavbu odhaduje předkladatel projektu na 1,5 miliardy Kč. Česká republika se zavázala na základě přijetí Kjótského protokolu a směrnic EU vyrábět do roku 2005 dvě procenta a do roku 2010 téměř šest procent paliv z obnovitelných zdrojů. O výrobu bioetanolu do pohonných hmot se v tuzemsku uchází asi dvacítka firem, vybráno bude pět až šest lokalit. Celková roční produkce by měla dosáhnout odhadem 350 000 krychlových metrů.

V třídírně odpadů najdou práci i handicapovaní
Technické služby města Děčína rozšíří sběrný dvůr o novou třídírnu odpadu. V provozovně najde práci až 50 lidí mezi nimi by mělo být i několik osob se změněnou pracovní schopností. \"Náklady na investici se pohybují okolo 50 milionů korun,\" řekl ředitel firmy Dalibor Voborský. Záměr kompletně přestavět sběrný dvůr a postavit zde kromě třídičky odpadu také chráněné dílny a školící středisko musí na valné hromadě schválit majitel společnosti, tedy město Děčín.

Rychnovsko - Poslové jara, chráněné květiny bledule se v hojném počtu vyskytují v lokalitách Orlických hor, například v Deštném v O. h., Julinčině údolí nebo u Přímu. Za jejich utržení může placený strážce Chráněné krajinné oblasti (CHKO) udělit na místě pokutu až pět set korun. Oproti bledulím jsou zde sněženky uměle vysazené a daří se jim hlavně v nížinách.
\"Příchod jara také oznamuje nechráněná bylina devětsil lékařský, která touto dobou tvoří květenství. V létě jí pak dorůstá lopuch o průměru až půl metru,\" popsal první posly jara pracovník CHKO Miloš Vašek.

Fond ISPA končí, nahradí jej fond soudržnosti
Předvstupní fond ISPA, ze kterého Evropská unie dávala peníze na dopravu a životní prostředí, v České republice končí. Od jeho vzniku v roce 2000 z něj země získala téměř 17 miliard korun, a vyčerpala tak téměř všechny dostupné prostředky. Po vstupu do EU jej nahradí takzvaný fond soudržnosti. Z fondu soudržnosti sice ČR v dalších třech letech dostane téměř dvojnásobek peněz než z programu ISPA, sama však bude muset nemalé prostředky odvádět. Předložené projekty budou mít hodnotu nejméně deseti milionů eur (asi 330 milionů korun). Česká strana bude přitom muset uhradit nejméně 20 procent. Získání peněz z fondu soudržnosti bude podléhat podobným procedurám jako u programu ISPA.

Hrádek nad Nisou dobuduje kanalizaci
Kanalizaci a vodovod do části Donín dobudují letos v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Výstavba zhruba kilometrového řadu přijde na 6,6 milionu korun, z nichž 1,5 milionu zaplatí Evropská unie z fondu Phare. Bez vodovodu a kanalizace tak zůstanou už jen vzdálené okrajové části města

Chrudimská radnice třídí odpad z kanceláří
S tříděním odpadu začala chrudimská radnice. Kontejnery na papír a plasty jsou na chodbách všech budov, které městský úřad užívá. V nejbližší době bude v administrativě samozřejmostí i používání recyklovaného papíru.

Vsetínští se mohou zbavit většího odpadu
Obyvatelé Vsetína mohou v rámci jarního úklidu bezplatně odložit takzvaný velkoobjemový odpad do přistavených kontejnerů. Město je do sídlišť a místních částí přistaví od 29. března až do 13. května. Tyto akce přispívají k omezení černých skládek na území města. Strážníci dohlédnou na to, aby lidé kontejnery neplnili odpadem vznikajícím v soukromých firmách a společnostech. Velkoobjemovým odpadem z domácností se rozumí například starý nábytek, spotřebiče nebo koberce. Do kontejnerů však bude možné odložit také staré pneumatiky. Naopak do nich nepatří stavební suť, zemina, kamení, listí ani větve. Město odhaduje, že celkový objem odpadu, který bude při jarním úklidu soustředěn na překladiště technických služeb, dosáhne přibližně 200 tun při přistavení 120 kontejnerů. V případě, že lidé nevyužijí této šance, mohou velkoobjemový odpad pravidelně odvážet do sběrného dvora v areálu technických služeb. Dvůr je otevřen od pondělí do pátku vždy od 06:00 do 14:00. Za jeden kilogram odpadu zaplatí občané jednu korunu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů