Čtvrtek, 28. března 2024

Strom u Peruce stojí už tisíc let

Strom u Peruce stojí už tisíc let
Lounsko, Podbořansko - Také letos pokračuje Obecní úřad v Nepomyšli ve spolupráci s odborem životního prostředí podbořanské radnice v dalších úpravách okolí památné lípy (na snímku) za obcí, která v roce 2002 získala druhé místo v celostátní soutěži Strom roku.
\"Skládka, která tam byla zrušena už před lety, po zprovoznění oficiálního úložiště odpadků ve Vrbičce, se v Nepomyšli bohužel natolik vžila, že její rekultivace pokračuje pomalu,\" uvedla Zdenka Lněníčková z odboru životního prostředí podbořanské radnice. Nepomyšl využívá zeminu, získanou například od silničářů a postupně uklizenou skládku v blízkosti památné lípy zaváží. \"V konečné podobě by mělo být okolí lípy zatravněno a zpestřeno rozptýlenou výsadbou vhodných keřů,\" uvedla Zdena Lněníčková. Mimo lípu v Nepomyšli pečuje podbořanská radnice celkově o šest památných stromů, další navrhují obce k ochraně.
Dva krásné exempláře dubů chrání stát prostřednictvím městského úřadu v háji Petra Bezruče v Petrohradě, stejně pěkné jsou i dva třistaleté duby v lokalitě pod Blatenskou strání v katastrálním území Malměřice. Od roku 1999 se těší statutu chráněný památný stroj i lípa kavkazská na návsi ve Vroutku, která byla loni přejmenována podle vrouteckého rodáka, známého českého botanika, na Pyškovu lípu. \"Chystáme kompletní kontrolu chráněných stromů ve spádovém území podbořanské radnice, která zároveň prokáže případná opatření, nutná k zachování jejich optimálního stavu, nebo třeba doplnění o nápis, označující, že jde o chráněný strom,\" doplnila Z. Lněníčková. Podle zkušeností podbořanských ochranářů se však stromy v oblasti těší pozornosti a péče ze strany obecních úřadů, které naopak ještě další pěkné stromy k ochraně navrhují. Mezi takové patří například soustromí poblíž Vroutku, v lokalitě známé jako Ovčín. Podmínky k udělení statutu zkoumá podbořanská radnice i u dubu na hrázi novoveského rybníka nebo v případě ukázkového exempláře mohutného jasanu při silnici z Nepomyšle do Podbořanského Rohozce, který stíní křížek s kapličkou. Další stromy navržené k ochraně, jsou i v Lubenci a jiných místech Podbořanska.

Zatímco přibližně třistaleté stromy na Podbořansku zatím nevyžadují speciální péči, nejznámější památný strom okresu, Oldřichův dub v Peruci, prochází každým druhým rokem pečlivou kontrolou odborníků z agentury ochrany přírody a krajiny, představitelů obce a pověřeného městského úřadu v Lounech. \"Loňská kontrola prokázala, že dubu zmenšení koruny a zpevnění kovovou výztuží zatím dobře prospívá, další kontrola proběhne příští rok,\" uvedla místostarostka Peruce Helena Halamová. Městečko však chystá v letošním roce na konec června oslavy milénia dubu. Podle odborníků byl na své stanoviště vysazen mezi roky 1002 až 1004, peručtí zastupitelé proto zvolili k oslavám začátek letošního léta, kdy vrcholí jarní turistické sezona.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů