Čtvrtek, 18. dubna 2024

Seminář o řešení ekologických sporů

Seminář o řešení ekologických sporů

Pracovníci Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy představí na semináři „Spory o životní prostředí v technické demokracii“ ve středu 24. března 2004 výsledky české části tříletého mezinárodního výzkumného projektu, který finančně podpořila Evropská komise. Projekt obsahuje tři případové studie - malešickou spalovnu odpadů, dálniční obchvat Plzně a geneticky modifikované organismy. Prvními dvěma tématy se zabývalo ekologické sdružení Děti Země, třetímu se věnuje Greenpeace. Seminář se koná na Fakultě sociálních věd v Praze na Smetanově nábřeží 6 od 9 do 14 hodin. Zájemci se mohou hlásit na adrese pa@cts.cuni.cz, informace jsou také na www.cts.cuni.cz/pa.

„Akce se samozřejmě zúčastníme, neboť se hodnotily dvě naše starší kauzy, takže nás zajímá, k jakým závěrům výzkum dospěl a zda lze třeba najít nějaké obecné souvislosti při řešení ekologických sporů,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země, který autorům projektu poskytnul svůj náhled na kauzu obchvatu.

„Na studovaných případech nás hlavně zajímalo, v čem a jak jsou složité a nejednoznačné. Mají-li mít dnes úvahy o politické odpovědnosti, o úloze expertů v politice nebo o účasti veřejnosti na rozhodování vůbec nějaký smysl, je třeba vzít tyto složitosti vážně,“ vysvětlil hlavní podstatu projektu Zdeněk Konopásek z Centra pro teoretická studia UK, který je jedním z autorů projektu.

Výzkumný projekt na konkrétních případech v Portugalsku, Francii, Německu, Dánsku, ve Velké Británii, v Lotyšska a v České republice hodnotil význam veřejnosti při řešení složitých společensko-technických problémů, resp. řešil, jak se občané vyrovnávají často i s protichůdnými názory a situacemi.

Autory české části projektu jsou dále Lenka Zamykalová, Tereza Stöckelová a Tereza Vajdová. Bližší informace o něm a o semináři lze získat na adrese Centrum pro teoretická studia UK, Jilská 1, 110 00 Praha 1, telefon: 221 416 933, e-mail: pa@cts.cuni.cz, www.cts.cuni.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů