Pátek, 19. dubna 2024

Modernizace ČOV spolyká v Olomouci milióny korun

Modernizace ČOV spolyká v Olomouci milióny korun
Přibližně 75 miliónů korun bude třeba investovat do modernizace čistírny odpadních vod (ČOV) v Olomouci, aby vyhověla normám Evropské unie na čistotu vypouštěných vod.
Novináře o tom včera informoval náměstek olomouckého primátora Miroslav Petřík (ČSSD).
Krajské město patří počtem svých obyvatel podle příslušné směrnice EU mezi oblasti, ve kterých platí nejpřísnější limit obsahu dusíku a fosforu v odpadních vodách.
\"Například obsah dusíku by ve vodě vypouštěné do vodního toku neměl být větší než 10 miligramů na litr. To je několikanásobně méně, než připouštěly dřívější normy. Vnímáme to jako prospěšné z hlediska ochrany životního prostředí a zlepšování kvality vody v řekách. Dosažení tohoto stavu si však vyžádá značné náklady,\" uvedl viceprimátor.
Nynější ČOV byla v Olomouci postavena v letech 1990 až 1995. Šlo o investici za 850 miliónů korun. V minulých letech pak bylo do její modernizace investováno dalších 141,5 miliónu korun.
\"Rekonstrukci, která je nutná, abychom vyhověli směrnici EU, musíme stihnout do konce roku 2006. Jinak by hrozilo, že by město muselo vrátit 10 miliónů eur, které získalo z programu ISPA na rozvoj a modernizaci kanalizační sítě,\" poznamenal Petřík.
Z programu ISPA má být v letech 2004 až 2006 financována výstavba kanalizace v městských částech Slavonín a Nemilany a rekonstrukce sběračů v městských částech Hejčín, Neředín, Bělidla a Chválkovice.
Náklady na tyto investice činí zhruba 660 miliónů korun a část z nich bude pokryta i ze zdrojů města a dotace ze Státního fondu životního prostředí. Dalších zhruba 730 miliónů korun má být investováno do kanalizační sítě ve městě v letech 2006 až 2009. \"Na potřebnou modernizaci ČOV existuje nyní několik variant a budeme se snažit hledat možnosti, jak ještě snížit potřebné náklady,\" konstatoval Petřík.
O možnostech způsobu financování chtějí radní jednat se společností Středomoravská vodárenská (SMV), která je provozovatelem vodohospodářské infrastruktury v Olomouci. \"Prověříme i možnost získání dalších dotací od státu i EU,\" dodal viceprimátor.
Investice do ČOV by podle něj neměla vést ke zvýšení ceny vodného a stočného. \"Myslíme si, že není možné přenášet náklady, které vyplývají ze závazku státu vůči EU, na občany,\" zdůraznil stanovisko vedení města Petřík.
Podle mediálního zástupce SMV Borise Keky však lze v dalším období naopak nárůst ceny stočného očekávat, a to v souvislosti s budováním dalších zařízení k odvádění a čistění odpadních vod.
\"V několika příštích letech musí být do těchto systémů investovány stovky miliónů korun. Další náklady si vyžádá jejich provozování a udržování v odpovídajícím technickém stavu. Jen v ČOV v Olomouci je potřebná průběžná obměna technologických celků za přibližně 10 miliónů korun ročně,\" upozornil Keka.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů