Pátek, 19. dubna 2024

Ochranu české půdy jsme vyjednali správně

Ochranu české půdy jsme vyjednali správně
Vytvořili jsme rolníkům v ochraně před výprodejem půdy cizincům podmínky, které mají i farmáři v ostatních zemích, vstupujících do Evropské unie, tvrdí Miroslav Toman. Dnes je státním tajemníkem Ministerstva zemědělství, byl i hlavním agrárním vyjednávačem podmínek vstupu do společenství.


hn: Zemědělce utvrzovala vláda v tom, že půdu nebudou moci koupit cizinci nejméně sedm let. Změna devizového zákona však zkracuje ochranu na tři roky. Je toto překvapení dílem samotných vyjednávačů?
Přístupová smlouva jasně potvrzuje, že máme jako ostatní přistupující země sedmileté ochranné období. Smlouva ale říká, že se praxe odvine od devizového zákona. Ten stanovil pro cizince nejméně tříletý trvalý pobyt v zemi, takže teoreticky mohou žádat o půdu po třech letech. Za to ale neodpovídá tým, který smlouvu s unií dohodl. Není přitom vyloučeno, že se tyto podmínky změní.


hn: V příštích sedmi letech tedy stát může koupi cizincům ještě víc znepříjemnit, tříletá lhůta není jistá?
K zásadní změně došlo ve Sněmovně doplněním podmínky tříletého trvalého pobytu pro občany unie. Pokud to schválí Senát, bude moci občan unie nakupovat zemědělskou půdu až po uplynutí tří let. Poté budou ujednání podrobena revizi.


hn: Žadatelé o koupi půdy musí také prokázat základní znalosti češtiny. Nepovažujete to za diskriminaci zahraničních podnikatelů?
Ne. Je to přece i předpokladem k tomu, aby dotyčný podnikatel mohl pracovat v českém prostředí.


hn: Jaké další překvapení, obdobné prodeji půdy, ještě české zemědělce při odhalování skutečných podmínek členství v unii čeká?
Zdůrazňuji, že půda není překvapením - aspoň ne z pohledu vyjednávačů. Pokud jde o zemědělství, žádná \"překvapení\" neočekáváme.


hn: Kdy budou zajištěny dotace na rozvoj venkova? Zde se vám podařilo dojednat spolufinancování s unií - na každou korunu investic z Prahy přijdou z Bruselu čtyři. Ale český rozpočet ještě nemá potřebných 1,1 miliardy korun k dispozici.
Ministerstvo zemědělství s dotacemi z Evropské unie počítá napevno, rovněž dofinancování z české strany bude zajištěno.


hn: Vláda ale přece minulý týden odsunula jednání o uvolnění těchto peněz zase o dva týdny. Kde berete jistotu, že to pro rolníky dobře dopadne?
Bylo by přece hříchem nevyužít spolufinancování z unie, to si náš stát nemůže dovolit.


hn: Jste první měsíc ve funkci státního tajemníka. Podílíte se na reorganizaci úřadu, chcete změnit i jeho pozici před veřejností. S čím tedy hodlá vstoupit ministerstvo do unie?
Chceme zdůraznit, že se nás netýkají jen otázky samotné produkce - třeba cen vepřového masa nebo úrody obilí. Naše činnost se musí týkat celého venkova, ekologie, i bezpečnosti potravin.


hn: To je už v zemích unie samozřejmost. Není lepší zlepšit pověst úřadu třeba tím, že nebude tajit okolnosti privatizace potravinářských firem jako v případě mlékáren Madeta? Nebo že hned řekne, proč vyměňuje některého špičkového pracovníka, a nehledá argumenty až po mnoha měsících jako při odvolání šéfa firmy Lesy ČR Jiřího Olivy?
Záležitosti privatizace a výměny lidí bych od sebe oddělil. Je zcela v kompetenci ministra lidi odvolávat. Pokud jde o Madetu, neměl bych žádný problém se zveřejněním, komu a za jakých podmínek byla prodána.


hn: Nicméně to ministerstvo dosud neudělalo. Stejně tak třeba podnikatelé nevědí, jaké smlouvy loni uzavřel Státní zemědělský intervenční fond s obchodníky vyvážejícími obilí. Stát prodělal miliardu korun, obchodníci přitom zřejmě nejméně miliardy vydělali. Proč tajíte, co státní úředníci dělají?
To vše se týká obchodního tajemství, bez souhlasu dotčených firem to prostě říci nemůžeme.


hn: Takže se stejným utajením, jako podíl v největších mlékárnách Madeta, prodáte třeba i akcie největší olejářské firmy Setuza?
Neříkám, že teď prodáváme Setuzu. Ale když k tomu dojde, bude prodej zcela transparentní a v souladu se zákonem jako u Madety.


hn: Mnozí ekonomové, politici, i třeba první náměstek ministra financí, ale označili za neuvěřitelné, aby stát prodával firmy potají.
Je i v našem zájmu, aby se vše dalo zveřejnit. Předešli bychom tak i všem spekulacím. Jenže například pravidla Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který spravuje akcie zmiňovaných podniků, to neumožňují.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů