Čtvrtek, 25. dubna 2024

Němečtí ministři se hádají kvůli emisím

Němečtí ministři se hádají kvůli emisím
Ostrý spor ministrů řeší již i spolkový kancléř. Vládní úředníci se nemohou shodnout na obchodu s emisemi.

BERLÍN - Mezi dvěma ministry německé vlády panuje už týdny roztržka kvůli plánu na obchod s emisemi. Ministr hospodářství Wolfgang Clement oponuje plánu na udělování emisních povolení podnikům kolegy, ministra životního prostředí Jürgena Trittina.
Spor mezi ministry se natolik vyostřil, že do něj musí zasáhnout jako prostředník spolkový kancléř Gerhard Schröder. Smír a řešení by měla přinést jednání v kancléřství, kterých se zúčastní i ministr zahraničí Joschka Fischer.
Do konce měsíce musí Německo poslat do Bruselu takzvaný Národní alokační plán. Tedy plán, jak rozdělit celkem 2400 německým podnikům emisní limity a stanovit jim, kolik oxidu uhličitého smějí vypouštět do ovzduší. Kdo je pod limitem, může svá práva prodávat, kdo je nad ním, musí nakoupit certifikáty navíc nebo investovat do ekologické inovace.
Trittin chce snížit emise oxidu uhličitého už do roku 2007 z úrovně 505 milionů tun za léta 2000 až 2002 na 488 milionů tun oxidu uhličitého v letech 2005 až 2007 a na 480 milionů tun v letech 2008 až 2012. V prvním období v letech 2005 až 2007 navrhl rozdělovat jen tolik emisních certifikátů, které odpovídaly závazkům průmyslu z roku 1998. Clement se obává, že jde o příliš ambiciózní cíl, který znevýhodní německý průmysl v evropské a globální konkurenci.
Mluvčí vlády Béla Anda v německém rozhlase naznačil, že kancléř se kloní spíše k ministru hospodářství. \"Ke snížení konkurenceschopnosti nesmí dojít. Pro kancléře je ovšem důležité, aby do středy došlo k dohodě,\" prohlásil Anda. Stane-li se to, měla by dohodu ve středu potvrdit na svém jednání vláda.

Tři čtvrtiny skleníkových plynů v EU

Ke snižování emisí skleníkových plynů se EU zavázala v kjótském protokolu. Slíbila, že do roku 2012 sníží v průměru o osm procent emise skleníkových plynů oproti úrovni z roku 1990. Německo produkuje zhruba tři čtvrtiny emisí skleníkových plynů v EU a zavázalo se ke snížení o 21 procent.
Spor navíc přiostřil nedávný Clementův požadavek přezkoumat po zavedení obchodu s emisemi i další vládní ekologické nástroje: ekologickou daň platnou od roku 1999, která částečně zdražila topný olej, elektřinu a benzin. Ministr také tvrdil, že hodlá přezkoumat zákon, který zavazuje energetické koncerny odebírat a pouštět do sítě proud z obnovitelných zdrojů za pevnou cenu. Celoevropský obchod s emisními limity má začít v roce 2005 a také české podniky si od něj slibují finanční zisky, neboť hodlají prodávat své emisní přebytky do zahraničí - i německým firmám.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů