Úterý, 23. dubna 2024

Jubilejní pátý ročník Odpadových dnů

Úspěšný cyklus Odpadové dny se v letošním roce bude konat již po páté. Jeho náplň se za léta vytříbila.
Jubilejní pátý ročník Odpadových dnů
V letošním roce opakují organizátoři cyklu - společnost Economia, a. s., jako vydavatel našeho časopisu a společnost EKO-KOM, a. s., úspěšné loňské schéma, kdy se témata polarizovala na \"komunální\" a \"podniková\".

Účastníkovi to přinese kvalitnější a specifičtější informování v té oblasti odpadového hospodářství, které ho zajímá.

Odpady a obce

Konference věnovaná hospodaření s komunálními odpady proběhne na tradičním místě: v Kongresovém centrum ALDIS v Hradci Králové ve dnech 16. a 17. 6. 2004. Konference bude mít jako jedno z nosných témat plánování v odpadovém hospodářství - v červnu již bude velmi aktuální dokončování plánů odpadového hospodářství krajů, proto se na konferenci očekává velká diskuse kolem jejich přípravy. Mohla by přinést vysvětlení ke sporným místům a problémům, které se v průběhu jejich přípravy objevily. Dalším tématem bude technické zajištění sběru, přepravy a úpravy odpadů a blok informací o nakládání s jednotlivými komoditami separovaných odpadů, včetně informací o cenách a trendech.

Vzhledem k tomu, že se situace po reformě státní správy dostává postupně do normálu a existují již relevantní zkušenosti z fungování nových úřadů, zařadili pořadatelé diskusní blok (nebo spíše \"kotel\") na téma státní správa vers. praxe v odpadovém hospodářství.

V souvislosti s reformou daňového systému bude jistě zajímavý také blok o ekonomice v odpadovém hospodářství obcí nebo potřebné téma o cílené komunikaci s veřejností v oblasti odpadového hospodářství.

Pro zájemce proběhnou dva semináře: o zálohování jako ekonomickém nástroji pro zpětný odběr a způsobech a formách komunikace s veřejností. Poprvé bude na konferenci vyhlášen vítěz soutěže obcí \"O křišťálovou popelnici.\"

Odpady a podniky

Konference věnovaná problematice odpadů v podnicích proběhla loni poprvé a setkala se s velmi příznivým ohlasem. Letos se bude konat dne 9. listopadu 2004 v Kongresovém centru Praha.

Při koncipování programu konference opět hledáme průřezová témata, která jsou aktuální pro podnikatelskou sféru, ať jde o průmyslové podniky, firmy zabývající se velkoobchodem nebo podniky služeb.

Obsahový koncept konference je rozdělen do několika samostatných bloků. V listopadu již budou k dispozici první zkušenosti z fungování uvnitř Evropské unie. Tyto zkušenosti by měly být hlavním tématem konference. S nimi chtějí organizátoři přinést maximum informací z fungování odpadového hospodářství v ostatních zemích Unie.

Jako další, stále se rozvíjející téma je outsourcing v odpadovém hospodářství a zavádění environmentálních manažerských systémů, integrovaná prevence, práce managementu životního prostředí v průmyslovém podniku nebo různé nástroje řízení. V neposlední řadě pak závažné téma plánů odpadového hospodářství velkých původců, které budou bezprostředně navazovat na POH krajů.

Bližší informace o obou akcích naleznete v přihlášce, která bude vložena v dubnovém čísle, a na webových stránkách www.ekokom.cz a odpady.ihned.cz
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů