Úterý, 23. dubna 2024

Ambrozek ochoten zčásti ustoupit lobbistům na Šumavě

Ambrozek ochoten zčásti ustoupit lobbistům na Šumavě

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) je po čtvrteční schůzce s prezidentem Václavem Klausem ochoten k částečným ústupkům lobbistům, kteří chtějí prosadit vybudování lyžařského areálu na Šumavě. Jak ministr řekl Právu, diskutovalo se hlavně o využití vojenského prostoru Boletice, kde by Jihočeský kraj chtěl zřídit lyžařský areál.

PRAHA - \"Uplatňujeme nějaké požadavky na ochranu přírody, ale myslím, že se můžeme domluvit na nějakém kompromisu,\" soudí Ambrozek. Prostor je podle něj cenný z hlediska výskytu řady druhů vzácných ptáků. Ministr však také upozornil, že vyčištění zamýšleného lyžařského areálu od vojenské pyrotechniky, tedy 35 kilometrů čtverečních, by stálo čtvrt miliardy korun a trvalo šest let.

Další z účastníků schůzky, ministr obrany Miroslav Kostelka nebyl podle ČTK novinářům schopen sdělit, kdy armáda prostor opustí.

Setkání na Hradě se uskutečnilo na žádost jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS). Výsledkem byla dohoda o zřízení pracovní komise na úrovni náměstků, která bude o využití Boletic dál jednat.

Debatu chce moderovat Klaus

Klaus, který v únoru navštívil rakouskou část Šumavy, se počátkem března nechal slyšet, že by chtěl moderovat debatu o stavbě sjezdovek na Smrčině. Podle rakouského tisku \"prezident Klaus přislíbil, že v Praze otázku Smrčiny otevře\".

Podle Ambrozka se na Hradě o Smrčině hovořilo jen okrajově. Ministr upozornil, že její severní svah spadá do první zóny Národního parku Šumava a je srovnatelný s Boubínským pralesem, zatímco na rakouské straně je lyžařský areál. \"Já si myslím, že se dá na to téma jednat v některých partiích, ale ne tedy na tom severním svahu Smrčiny,\" uvedl Ambrozek.

Klausův mluvčí Petr Hájek řekl, že předmětem jednání byl \"rozvoj některých míst a lokalit, zvláště v oblasti Šumavy, kam by se měl vrátit normální život, tak jako tomu bylo v minulosti\". Prezident se podle Hájka domnívá, že \"byl nalezen jistý nenulový společný jmenovatel, na němž je možné postupně nalézt řešení této složité problematiky\".

Zdroj: Novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů